Bitcoin lunch: prijs BTC en crypto stijgt. Bitcoin week van de waarheid? +…

Tech Robert Kroes 20 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Inmiddels is het weer tijd voor de laatste lunch van de werkweek en dus voor de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. We vragen ons af waarom de prijzen stijgen en of BTC wel een veilige haven tegen inflatie is. Daarna zien we waarom de komende week wel eens de week van de waarheid kan worden voor de Bitcoin.

Als eerste gang van deze BTC lunch serveren we natuurlijk de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto stijgen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 28.592,94 ($ 30.274,66). Dit is 4,20% hoger dan tijdens onze Bitcoin lunch van gisteren.

Ook de prijzen van de meeste andere crypto uit de top 25 stijgen. Op enkele stable coins na zien we enkel groene cijfers. De grootste winst van de dag tot nu toe is voor Avalanche (AVAX) met + 11,30%. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag en dus ook het hele weekend alle live cryptoprijzen analyseren.

Bitcoin stijgt en dit zijn de 4 belangrijkste oorzaken

We kunnen op dit moment 3 oorzaken aanwijzen voor de stijging van de BTC prijs.

Als eerste zien we dat de whales zich roeren. Zij blijven BTC kopen als de markt in paniek raakt. Daardoor lijkt er een voorlopige bodem in de prijs te ontstaan. Uiteraard is de vraag hoe lang dit zal duren.

Daarnaast zien we dat beleggers in crypto weer vaker teruggrijpen naar een relatief betrouwbare munt als de Bitcoin. We zien het marktaandeel van de grootste cryptomunt snel toenemen (ruim 3% in 10 dagen).

Dit stijgende marktaandeel en het feit dat de Bitcoin weer boven de cruciale koers van $ 30.000,- handelt doet het vertrouwen in BTC toenemen.

Tot slot zien we dat de Bitcoin goed reageert op de dalende dollarprijs. Daarmee is natuurlijk de vraag of de Bitcoin haar functie als dekking tegen inflatierisico waar kan maken.

Is Bitcoin een goede bescherming tegen inflatie?

Er wordt veel gespeculeerd over de vraag of de Bitcoin een goede bescherming is tegen verlies van vermogenswaarde door inflatie. In plaats van speculatie deelt MicroStrategy topman Michael Saylor een aantal cijfers op basis waarvan hij volmondig ‘ja’ antwoordt.

Toch is niet iedereen het met Saylor eens. Zo stelt Gavin Brown, senior docent financiële technologie aan de universiteit van Liverpool, dat de waarde van de Bitcoin wel degelijk sterk kan dalen. Als oorzaken noemt hij een 51%-attack van de BTC en regelgeving, maar ook de snelle en hoge beweeglijkheid van de BTC prijs staat de BTC als een stabiel tegenwicht voor inflatie volgens hem in de weg.

Ook Martin C. Schmalz, professor of finance and economics aan de Saïd Business School (onderdeel van de Oxford Universiteit) gelooft niet in de Bitcoin als hedge tegen inflatie. Sterker nog, hij ziet een negatieve correlatie met de rentebesluiten van overheden. Als de rente stijgt daalt de koers van de Bitcoin, zo analyseert hij. Aan de andere kant zien we geleerden die op basis van andere testmethoden en vergelijkingen juist wel steun zien voor de stelling dat Bitcoin bescherming biedt tegen inflatie. De discussie lijkt dus voorlopig nog niet gevoerd te zijn.

Wordt de komende week de week van de waarheid voor Bitcoin? Weekverwachting!

We zagen gisteren dat de Elliott Wave Analyse de gedachten van vele experts bevestigt. De bear markt is op basis van deze analyses en meningen nog niet ten einde en men voorziet fors lagere koersdoelen.

De opleving van de Bitcoin prijs van vandaag lijkt daarmee in tegenspraak. De analyse van de verwachting van de Bitcoin prijs voor komende week laat echter anders zien. Laten we de weekverwachting bekijken.

In principe is de verwachting dat er ruimte voor beperkte groei blijft zolang de koers boven de $ 30.000,- blijft. Zolang dit gebeurt is er ruimte om via het breken van weerstanden op $ 31.309,- en $ 32.671,- door te stijgen naar een Bitcoin prijs tussen $ 35.000,- en 36.000,-.

Dead cat bounce voor Bitcoin?

Wie denkt dat de BTC koers weer in een bullish patroon komt als deze weerstanden gebroken heeft zit ernaast. Onchain metrics duiden er namelijk op dat er nog een grote correctie moet komen. Deze zou de koers na een stijging snel terug kunnen brengen naar $ 18.179,-. Hoe dat komt zie je in deze analyse met grafieken.

Als de koers inderdaad eerst stijgt naar $ 36.000,- zou een terugval naar rond $ 18.000,- een 50% koersdaling zijn. Dit bleek in eerdere gevallen genoeg voor een bodem die de toon zet voor een nieuwe rally. De vraag is of de institutionele beleggers en whales het zo ver laten komen en niet eerder instappen om de dip te kopen en daarmee de schade te beperken.

Als retail investeerder/belegger is het in deze tijden belangrijk vooral rationeel te blijven en je bij jouw eigen onderzoek te laten inspireren door deze 5 tips om winst te maken in een onzekere markt.

Wij blijven de ontwikkelingen natuurlijk volgen en doen uitgebreid verslag in de Bitcoin lunch van aanstaande maandag. Fijn weekend!

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen