Bitcoin lunch: prijs BTC en crypto stijgt. ROI, death cross en verwachting

Tech Robert Kroes 23 mei 2022
Leestijd: 6 minuten

Met deze Bitcoin lunch geven we je een update over de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Ook blikken we terug op de resultaten van de afgelopen week. Daarna bekijken we wat we kunnen leren van het death cross dat deze week ontstond. Tot slot blikken we natuurlijk vooruit met de BTC verwachtingen voor de komende week.

We beginnen met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 cryptomunten stijgen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 28.871,30 ($ 30.503,22). Dit is 1,03% hoger dan gisteren en 0,75% hoger dan tijdens onze Bitcoin lunch van afgelopen vrijdag.

Ook de prijzen van de top 25 cryptomunten stijgen. Afgezien van enkele stable coins zien we alleen groene cijfers. De grootste stijging is op dit moment met +4,94% voor Avelanche (AVAX).

ROI: weer een negatieve week voor de Bitcoin prijs en cryptoprijzen

Zoals gebruikelijk op maandag blikken we terug op de resultaten van de Bitcoin en top 25 crypto in de afgelopen week. Deze waren voor de achtste week op rij. Hiermee zet de cryptomarkt een negatief record. Nog nooit schreef men zo lang achter elkaar onafgebroken negatieve weekresultaten.

Toch waren er in de afgelopen week cryptomunten die een winst noteerden. De grootste winst was met +6,86% voor Tron (TRX). Over het algemeen moesten beleggers in de top 25 crypto echter hun verlies noteren. De zwaarste tik was de afgelopen week voor investeerders in Near Protocol (NEAR). Deze crypto daalde 14,15%. De Bitcoin verloor 3,08%.

Dergelijke cijfers voorzien niet veel goeds voor de maandresultaten. De resultaten zijn dan ook bedroevend. Ook hier is Tron (TRX) de uitzondering die de regel bevestigt met een rendement van +15,78% over 30 dagen. Het grootste verlies voor de top 25 crypto in deze periode was met -59,90% eveneens voor Near Protocol (NEAR). De Bitcoin (BTC) noteerde een verlies van 23,65% over 30 dagen.

Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle resultaten en alle live cryptoprijzen analyseren.

De Bitcoin vormde dit weekend een ‘death cross’. Wat betekent dat?

Dit weekend vormde de Bitcoin een zogenaamd death cross. Dit betekent dat het exponentieel voortschrijdend gemiddelde over 5o dagen lager was dan het exponentieel voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen. Onze collega’s van Tradeincrypto.com leggen graag uit wat het belang is van voortschrijdend gemiddelden voor de BTC-koers.

Analist Rekt Capital bracht in een historische analyse in kaart wanneer er eerder een death cross voor de Bitcoin gevormd werd en hoe de koersen daarop reageerden. Allereerst bekijken we zijn grafiek. Daarna zien we de analyse van het verloop van de BTC-prijs vóór en na de vorming van zo’n kruis des doods.

In aanvulling op deze tabellen zien we dat er in januari 2022 ook een death cross was. Deze werd 63 dagen na het koersrecord gevormd. In tegenstelling tot de kruizen des doods in 2020 en 2021 volgde er na het doodskruis van januari weer een verdere koersdaling (momenteel zo’n 36%). Daarmee lijkt de historische tendens van verdere prijsdaling na een doodskruis weer bevestigd. Wel valt op dat de duur tussen de vorming van deze kruizen steeds korter wordt. tussen de vorming van het voorlaatste kruis en dit kruis zat slechts 63 dagen, waar men in het verleden 107 tot 135 dagen na de piekkoers een doodskruis zag.

Als de geschiedenis zichzelf herhaalt staat ons dus een fikse verdere koersval van de Bitcoin te wachten. Het is dus de hoogste tijd voor de verwachting voor de komende week.

Bitcoin prijs verwachting week 21

Als we zien welke gebeurtenissen er voor de komende week op de agenda staan zal het nog een fikse toer worden om die $ 30.000,- de hele week als support te gebruiken.

Zo is men tijdens de WEF-meeting in Davos voornemens om plannen te presenteren om de Bitcoin te stimuleren over te schakelen op Proof of Stake als validatiemethode voor de Bitcoin. Ook blijkt inmiddels dat ECB-voorzitter Lagarde zeer kritisch is op de Bitcoin. Verder zien we dat de mining difficulty met 3,3%  zal worden verlaagd. Ook zien we dat de interesse in BTC steeds verder afneemt.

Tot slot zien we dat aanstaande vrijdag (om 10 uur Nederlandse tijd) de maandopties en weekopties weer vervallen, waarbij de verwachting is dat de beren in het voordeel zijn.

Als positief tegenwicht staat daar eigenlijk alleen de stijging van de hash rate tegenover. Daarmee ligt het voor de hand om een stijging van de BTC prijs voor het begin van de week te verwachten, waarna er na versoepeling van de difficulty een dalende trend kan ontstaan.

Te verwachten koers Bitcoin in week 21

Zoals we vorige week al zagen blijft er ruimte voor een verdere stijging van de Bitcoin zolang deze boven de $ 30.000,- handelt. Dit is dus vooralsnog dé key koers om te volgen.

Zodra de koers daaronder schiet kan het sentiment snel wijzigen. Hoe ver de Bitcoin koers dan daalt is de vraag. Als analist Rekt Capital gelijk krijgt is een forse koersdaling niet uitgesloten. Gerekend met de historische dalingen ziet het plaatje er zo uit:

  • koersdaling 43% na het doodskruis (zelfde percentage als de daling na de november-piek tot het doodskruis in januari): BTC prijs $22.700,-.
  • koersdaling 50% na het doodskruis van januari dit jaar: Bitcoin prijs $18,000,-.
  • koersdaling 65%: bodem Bitcoin prijs $13,800,-.
  • koersdaling na death cross BTC 71%: bodem BTC koers op $11.500,-. In dit worst case scenario verliest de Bitcoin meer dan 80% van haar waarde sinds het koersrecord van november vorig jaar.

(bron: Coingape)

Overigens liggen de grote koersdalingen verder in het verleden. Toen was de rol van institutionele beleggers niet of nauwelijks aanwezig. Het is daarom te verwachten dat de koersdaling niet tot het allerdiepste niveau zakt. In de markt zien we dan ook steun voor de verwachting dat de koers eerst naar $ 22.000,- zal dalen. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat de bodem deze week al gehaald zal worden.

We kunnen wel concluderen dat de markt gespannen is. Dit in combinatie met de volatiele prijsontwikkeling maakt dat we ondanks de positieve ochtend zien dat de markt onzeker is. Gelukkig is er ook in een onzekere markt ruimte om het verlies te beperken of zelfs geld te verdienen.

Beleggen, maar niet alleen in crypto? Bekijk onze koersverwachting!

Als je in andere assets dan Bitcoin/crypto belegt of dat overweegt is het natuurlijk belangrijk om onderzoek te doen naar mogelijk rendement op beleggingen in waardemiddelen zoals aandelen, opties, Forex, goud en/of olie. Om je te helpen met jouw eigen onderzoek hebben we ook deze week onze koersverwachting voor diverse populaire beleggingen opgemaakt. Deze lees je zoals gebruikelijk op onze zustersite MANNERS.nl.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen