Bitcoin update: prijs BTC daalt, crypto mixt. Plan B, Faketoshi en support

Tech Robert Kroes 2 dec 2021
Leestijd: 5 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarnaast bekijken we hoe het Floor model van PlanB voor het eerst faalt, of Faketoshi toch Satoshi wordt en de psychische support/weerstand voor de Bitcoin die cruciaal gaat worden.

We beginnen zoals altijd met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live prijs Bitcoin daalt, prijzen top 25 crypto tonen wisselend resultaat

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 50.229,42 ($ 56.743,78). Dit is 1,08% lager dan toen de Amerikaanse cryptomarkt gisteravond sloot.

Het sentiment voor de top 25 cryptomunten is wisselend. We zien fikse verliezen, zoals bij Shiba Inu (SHIB), die met 10,04% het meeste inlevert. Aan de andere kant zien we ook fiks positieve resultaten. Terra (LUNA) stijgt met 7,08% het meest in 24 uur. Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle live cryptoprijzen bekijken.

Het Floor model van PlanB zit ernaast, S2F-model nog op koers voor record

Inmiddels is PlanB een gezaghebbende naam in de crypto-gemeenschap. Zijn voorspellingen zijn vaak nauwkeurig accuraat. Zo was zijn Floor model in de afgelopen maanden nagenoeg spot-on bij het voorspellen van de slotkoers op het einde van de maand. Investeerders keken dan ook verlekkerd naar de voorspelling van een koers van $ 93.000,-, die als voorspelling voor de Bitcoin prijs per eind november genoemd werd op basis van hetzelfde model. Inmiddels zien we dat deze voorspelling er flink naast zat. PlanB was niet te beroerd om dit zelf direct wereldkundig te maken en daar wat uitleg bij te verschaffen.

Gelukkig had PlanB in de Tweet waar hij op reageerde ook nog goed nieuws te melden. Het S2F-model, wat wij eerder hier uitlegden, is nog steeds spot on en belooft een bullish scenario. Wij zijn benieuwd.

Deze psychologische weerstand voor de Bitcoin wordt een cruciaal steunniveau

Als we de markt bekijken zien we nog steeds alle voortekenen voor een sterke bull run. Wie echter nauwkeuriger kijkt ziet dat de grootste cryptomunt tussen de correcties door in de afgelopen 7 dagen 4 keer richting de $ 60.000,- ging. Even zo vaak zagen we tussen de $ 59.000,- en $ 60.000,- winstnemingen en schrik in de markt, waardoor de koers daalde.

Inmiddels ligt de koers zo’n 20% onder de recordprijs van $ 69.000,- die op 10 november werd aangetikt. Toen leek de $ 60.000,- nog een support-level. Nu is dat andersom en zal de markt de kracht moeten vinden om weer door die sterke weerstand te breken. Hoe langer dit duurt, hoe sterker de weerstand wordt. Toch hebben analisten er alle vertrouwen in dat dit op korte of middellange termijn gaat lukken en dat die recordrally er komt. Wanneer de weerstand op $ 60.000,- weer gebroken wordt voorziet men namelijk dat deze psychologische grens weer een (sterk) support-level wordt.

Is ‘Faketoshi’ Craig Wright nu wel of niet Satoshi Nakamoto? Dat weten we misschien pas over jaren…

Een van de meest omstreden figuren in de cryptowereld is misschien wel Craig Wright. Na eerdere ontkenningen claimt hij dat hij de fameuze Satoshi Nakamoto, de uitvinder van de Bitcoin is. Dat vinden vele andere influencers zeer ongeloofwaardig. Zijn vasthoudendheid leverde hem al de weinig flateuze bijnaam ‘Faketoshi’ op en eerder dit jaar daagde Vitalik Buterin hem zelfs openlijk uit in een poging om hem te ontmaskeren.

Toch heeft Wright ook medestanders. Een van hen is de groep nabestaanden van crypto-pionier David Kleiman. Of hij daar zo blij mee moet zijn…

Zij klaagden Wright namelijk in 2018 aan en stelde dat Wright en Kleiman samen Satoshi Nakamoto waren. Vast staat dat Wright en Kleiman zakenpartners waren. De erven Kleiman stellen dat zij ook samen de Bitcoin ontwikkelden, maar dat Wright na het overlijden van Kleiman alle opbrengsten voor zichzelf hield. Zij eisen sinds 2018 liefst 5 miljard dollar van Wright.

Daarmee zit Wright in een uiterst pijnlijke spagaat. Als hij kan aantonen dat hij Satoshi Nakamoto is loopt hij de kans 5 miljard dollar te verliezen. Als de uitspraak onherroepelijk is dat Wright niet schuil gaat achter het bekendste synoniem ter wereld zal hij waarschijnlijk nooit meer van de bijnaam Faketoshi afkomen. In 2019 leek dat laatste het geval toen een eerste uitspraak luidde dat Wright niet geloofwaardig was.

Deze uitspraak werd later overruled en een hogere rechter besloot dat er een jury-rechtszaak moest komen. Door de situatie rondom COVID19 is dat proces uit het zicht geraakt, maar inmiddels hebben de zittingen met de jury plaatsgevonden in november. Inmiddels is de jury al 4 dagen in beraad en lijkt het er steeds meer op dat zij geen eensluidend oordeel kunnen vellen. Als dit zo is wordt de zaak tot ‘mistrail’ verklaart en begint het juridische circus weer opnieuw. Een uitspraak kan dan pas in 2022, maar door nieuwe COVID19-maatregelen wellicht ook pas veel later, verwacht worden.

De uitspraak kan belangrijk zijn voor de koers van de Bitcoin. Als de erven Kleiman uiteindelijk inderdaad de claim toegekend krijgen betekent dit dat zij ineens voor miljarden aan Bitcoin (de helft van het bezit van Wright) ontvangen. Als zij deze ten gelde besluiten te maken kan dit de koers zwaar aantasten. Daarnaast hebben we de positie van Wright zelf nog. Hij heeft al vaker aangegeven dat de Bitcoin (BTC) niets meer met zijn visie te maken heeft. Als hij inderdaad zoveel BTC bezit kan hij ook besluiten om, eventueel samen met zijn vertrouwelingen, hun eigen BTC-bezit te dumpen voordat de erven Kleiman er wijzer van kunnen worden. Kortom een proces dat het waard is om te volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen