Robert Kroes
Robert Kroes Tech 17 sep 2019

Heeft het nieuws invloed op de Bitcoin-prijs?

Met een geschiedenis van iets meer dan 10 jaar is het nog niet niet altijd duidelijk waar de Bitcoin-prijs door beïnvloedt wordt. Zo is de vraag in hoeverre de Bitcoin-prijs afhankelijk is van grote politieke gebeurtenissen. We bekijken de no-deal Brexit, de protesten in Hong Kong en de Zuid-Amerikaanse inflatie om te bezien of en hoe zij de prijs van de Bitcoin beïnvloeden.

De Bitcoin-prijs en de no-deal Brexit

De mogelijkheid dat een Brexit zonder deal zal plaatsvinden neemt steeds meer toe. Hierop reageren diverse markten, zoals de koers van de Britse pond en aandelen van Britse bedrijven, negatief. Daar tegenover staat dat de Bitcoin-prijs een stijgende lijn laat zien naar mate de gebeurtenissen dramatischer worden. Zoals de we eerder in Azië zien kiezen beleggers bij onzekerheid voor een onafhankelijk waardemiddel. De Bitcoin lijkt daarvoor in aanmerking te komen. Sterker nog, het lijkt erop dat de Bitcoin meer zal profiteren naar mate de Brexit chaotischer verloopt.

De Bitcoin-prijs en de protesten in Hong Kong

Als Europeanen is onze blik voornamelijk naar de Brexit gericht en als het op burgerprotesten aankomt wellicht de Franse gele hesjes. Hoewel daar ook een link met Bitcoin te leggen valt is het in Hong Kong politiek erg instabiel. Vraag is of deze instabiliteit ook invloed heeft op de Bitcoin.  Naast de prijsontwikkeling zagen we dat de Bitcoin-gemeenschap cryptomunten inzette om het vreedzame protest te steunen. Zo deelde een exploitant van lokale Bitcoin geldautomaten (Genesis Block) water en zonneschermen (om het gezicht af te dekken voor camera’s) uit. De kosten werden gefinancierd door de internationale cryptogemeenschap door donaties in Bitcoin Cash (BCH). Daarnaast is er ook een prijseffect op de Bitcoin. Sinds het uitbreken van de rellen ligt de prijs van de Bitcoin op Hong Kong cryptobeurs Tidebit zo’n $ 160,- hoger dan op westerse beurzen. Ook nu de rellen voortduren blijft de premie redelijk stabiel rond $ 150.

Heeft hyperinflatie invloed op de Bitcoin?

Waar een Brexit en rellen redelijk unieke en mediagenieke onderwerpen zijn speelt er in Zuid Amerika iets heel anders. Landen als Argentinië en Venezuela hebben te maken met een hyperinflatie. Inmiddels is bekend dat Venezuela opschuift naar cryptovaluta (zij ontwikkelden de Petro) om monetaire stabiliteit te brengen. Ook de Argentijnse overheid maakt het digitaliseren van de overheidsreserves steeds vaker bespreekbaar in internationaal politiek overleg. Aangezien de koersen vooral op de lokale markten bepaald worden en de inflatie al lange tijd duurt is een direct koersverband minder snel aan te wijzen.

In het algemeen valt te concluderen dat de Bitcoin zich weliswaar niet laat leiden door geopolitieke ontwikkelingen. De Bitcoin-prijs stijgt echter wel bij onrust omdat de Bitcoin steeds vaker een ‘save haven’ blijkt.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: coingape.com

Reageer op artikel:
Heeft het nieuws invloed op de Bitcoin-prijs?
Sluiten