Dit is waarom de Bitcoin gisteren in een prijsdaling raakte

Na een periode van negatieve consolidatie is er sinds gisterenavond een sell-off gaande. De Bitcoin (BTC) verloor in enkele minuten procenten van haar waarde. Ethereum (ETH) en Ripple (XRP) volgden, waarna de hele cryptomarkt in mineur raakte. Er was geen directe technische aanleiding, dus moest men op zoek naar een andere oorzaak. Men wijst vooral naar angst als gevolg van de publicatie van een rapport door Blockchain-analist Chainalysis. Hierin legt men de PlusToken scam uit.

Wat is de PlusToken scam precies?

Eind november voorzagen wij al dat de ontwikkelingen rond de ‘PlusToken-scam’ een negatieve invloed zou hebben op de Bitcoin en crypto-markt. PlusToken was een Chinese organisatie die een cryptowallet uitgaf. Uiteraard kon je daar diverse cryptomunten op stallen. Daarnaast kon je extra veel verdienen als je met cryptovaluta, zoals Bitcoin de bijbehorende munt Plus kocht. Dit leek in eerste instantie goed te gaan en er stapten onnoemelijk veel beleggers in. Toen de rendementen haperden volgden er uiteraard juridische problemen. Vervolgens barstte de spreekwoordelijke bom. Zes leidende figuren werden opgepakt en de balans werd opgemaakt.

Het bleek dat PlusToken een klassiek ‘ponzi-scheme’ of wel een piramidespel was. Hierbij wordt de winst van de eerste deelnemers betaald door deelnemers die later instappen. Als er dan op een gegeven moment te weinig nieuwe deelnemers komen is er te weinig geld om de winsten van eerdere deelnemers uit te betalen. Toen de stofwolken opgetrokken waren bleek dat er zo’n 2 miljard dollar was buitgemaakt. Er bleek 180.000 Bitcoin (BTC), 6.400.000 Ethereum (ETH), 111.000 Tether (USDT), en 53 OmiseGo (OMG) te zijn verdwenen. Ondanks de aanhoudingen blijkt dit cryptogeld nog in omloop. Andere betrokkenen wassen dit in hoog tempo wit. Hiermee past de Plus Token Scam met gemak in de top drie van grootste exit scams ooit.

Hoe was je 2 miljard dollar wit?

Om dit enorme bedrag wit te wassen en uit handen van justitie te houden heeft de organisatie een gigantisch netwerk opgezet. Chainalysis noteerde transacties over meer dan 87.000 adressen. Om de opsporing te bemoeilijken gebruikte men ook zogenoemde ‘mixers’. Hierbij worden diverse transacties samengevat in één transactie om zo de herkomst te verbloemen. Uiteindelijk werden de munten zowel ‘over the counter’ als via beurzen verkocht, terwijl er ook nog een deel geparkeerd staat. Het blijkt dat met name platform Huobi door de scammers gebruikt wordt.

Hoe beïnvloedt de PlusToken scam de prijs van de Bitcoin?

Er zijn twee directe manieren waarom de PlusToken scam de prijs van de Bitcoin drukt. Allereerst wordt de markt verstoord doordat er veel meer cryptomunten aangeboden worden dan normaal. Bij normale transacties willen mensen de munten bewaren of de ene munt verkopen om een andere te kopen. Bij deze transacties wil men alleen zo snel mogelijk cashen. De tweede reden is dat men inmiddels redelijk nauwkeurig becijferd heeft hoeveel cryptomunten er nog gedumpt zullen worden. Het blijkt dat de vraag aanhoudt en daardoor worden prijzen gedrukt.

Indirect is de invloed een stuk groter. Zo is deze geschiedenis absoluut niet bevorderlijk voor de reputatie van de Bitcoin en cryptomarkt. Daarnaast worden beleggers afgeschrikt om in te stappen. De publicatie van dit rapport is de enige concrete aanwijzing voor de prijsval van de cryptomarkt die we gisteren zagen. Insiders verklaren dit doordat men via social media met een beroep op dit rapport angstaanjagende berichten verspreidde. Hierop besloten veel beleggers te incasseren.

Bron: Chainalysis via Coindesk.

Reageer op artikel:
Dit is waarom de Bitcoin gisteren in een prijsdaling raakte
Sluiten