Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19/03/2018

Kritieke punt nadert: het probleem van Bitcoin

Bitcoin kan vergaard worden door de digitale munt te minen. Krachtige computers worden ingezet om ingewikkelde wiskundige berekeningen uit te voeren. Hoe meer Bitcoin er op de markt komt, hoe langer het duurt tot de volgende gemined is.

Het mining probleem van Bitcoin

Kan dat eeuwig zo door gaan? Nee, ooit zal de laatste Bitcoin gemined worden. Hier lees je wanneer dat is en hoe dat komt. Waar we het vandaag over willen hebben, is de keerzijde van dit systeem. Nee, niet het elektriciteitsverbruik, maar het grote risico.

Dan hebben we het over de delicate balans van het kostenplaatje. Bitcoin miners willen geld verdienen. Daarbij is het dus essentieel dat de kosten lager liggen dan de waarde van de de munt die je ermee mined.

Anders draai je immers verlies en had je de Bitcoin net zo goed rechtstreeks kunnen kopen. Dat punt komt met de ingezakte koerswaarde van de afgelopen weken opvallend dichtbij.

Bitcoin mining probleem

Een Bitcoin is op het moment van schrijven ongeveer 8.500 dollar waard. De kosten om een Bitcoin te minen liggen gemiddeld op 8.038 dollar. Aldus recent onderzoek. De kosten zullen per land en situatie verschillen, maar een ding is duidelijk: de marge slinkt rap.

En dat is problematisch. Als Bitcoin nog verder in waarde daalt, dan kan dat leiden tot een afname in miners en daarmee een afname in computerkracht voor transacties. Oftewel, iedereen heeft daar last van.

“In sommige gevallen zullen de miners wellicht simpelweg hun machines uitzetten, tot de prijs weer omhoog gaat,” aldus Shone Anstey, medeoprichter van de Blockchain Intelligence Group. “Het punt dat sommigen verliezen gaan leiden is aan het naderen.”

Bitcoin mining probleem

Dat opportunistische doch logische gedrag zou alleen maar bijdragen aan de instabiliteit van de cryptocurrency. Maar ja, wat doe je er tegen? Het mine-principe is de basis van Bitcoin. Dankzij miners kan het systeem gedecentraliseerd voortbestaan. Door hun hardware kunnen transacties uitgevoerd worden en het netwerk online blijven, zonder dat er een enkele gecentraliseerde server nodig is.

Het idee is dat miners voor hun hardware en (elektriciteits)kosten betalen met de munten die ze tijdens het minen vergaren. Een elegant systeem, maar wat gebeurt er wanneer de koerswaarde niet meer het systeem kan dragen?

Tijd voor paniek?

Het idee is dat miners voor hun hardware en (elektriciteits)kosten betalen met de munten die ze tijdens het minen vergaren. Een elegant systeem, maar wat gebeurt er wanneer de koerswaarde niet meer het systeem kan dragen? Wanneer het simpelweg niet meer de moeite waard is om te minen? Niemand wil verlies draaien.

Is het dan tijd voor paniek? Nee, verre van. Ten eerste lijkt de koerswaarde weet bij te trekken. Ten tweede is dit niet de eerste keer dat we dit cruciale prijspunt naderen. In januari 2015 gebeurde hetzelfde. Toen was Bitcoin 200 dollar waard (zo snel is het dus gegaan) en bedroegen de kosten ook exact dat bedrag. Miners draaiden wat dat betreft dus breakeven.

Bitcoin miners

Toch gingen ze door, zelfs toen ze (kort) verlies draaiden. Vergeet niet dat ze de vergaarde Bitcoin kunnen houden, tot de koerswaarde is gestegen. De meeste miners geloven heilig in de toekomst van de cryptocurrency en zitten erin voor de lange termijn, of hebben andere inkomstenbronnen.

Kost het minen 200 dollar, maar is Bitcoin zelf 180 dollar waard? Dan wachten ze een aantal maanden tot ze er alsnog winst mee kunnen maken. Op de lange termijn levert het staken van het minen dan alleen maar meer verlies op. Althans, mits je er vanuit gaat dat Bitcoin in de toekomst meer waard gaat worden dan nu. Dat is weer een hele andere kwestie…

De een gelooft in gigantische bedragen, de ander is zeer pessimistisch. Hoe dan ook komen er interessante maanden aan. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

?Lees ook: Vijf redenen om niet in Bitcoin te investeren

Reageer op artikel:
Kritieke punt nadert: het probleem van Bitcoin
Sluiten