Robert Kroes
Robert Kroes Tech 6 mei 2019

Zo werkt en zoveel kost betaalde Bitcoin-promotie

Er zijn dagelijks nieuwe initiatieven op het gebied Blockchain, Bitcoin en cryptomunten. Een van de manieren om aandacht te krijgen voor een project is betaalde Bitcoin-promotie, maar hoe werkt dat eigenlijk? Hoe werkt de markt van Bitcoin-influencers en wat zijn de verdiensten? Wij namen een kijkje achter de schermen op zoek naar tarieven, markten en risico’s voor aanbieders, promotors en jou als gebruiker. Wij zetten een aantal kenmerken op een rij.

Hoe werkt Bitcoin-promotie?

Je kunt natuurlijk reclame maken voor de Bitcoin, Blockchain-producten en andere cryptomunten op reguliere manieren. Omdat veel mensen nog niet bekend zijn met Bitcoin en crypto is adverteren in mainstream-media of op tv echter niet altijd de juiste weg. Wanneer je snel de doelgroep wilt bereiken kun ook influencers benaderen om reclame voor jou te maken. Er zijn diverse beroemdheden die zich graag lenen voor (betaalde) promotie. Je kunt hierbij een verdeling maken tussen reguliere sterren en cryptosterren. De cryptosterren gebruik je vooral voor promotie in de Bitcoin-wereld, terwijl reguliere sterren vaak ingezet worden voor andere promoties, zoals bijvoorbeeld wallets en producten.

Wie zijn de bekendste gezichten voor Bitcoin-promotie?

Als we kijken naar de bekendste Bitcoin-promotors is John McAfee wellicht wel de bekendste crypto-influencer. In 2018 liet hij zich al ontvallen dat hij $ 105.000,- vraagt voor promotie van crypto. Wie bang is dat hij tekort komt, vreest niet, het bedrag is per Tweet. Inmiddels is bekend dat John McAfee soms ook genoegen neemt met een percentage (rond 20%) van de cryptomunten die hij promoot. Zoals we verderop zien is niet iedereen even tevreden over de inspanningen die hij hiervoor verricht.

Andere Bitcoinpromotors buiten de cryptoscene zijn bijvoorbeeld Paris Hilton en Flloyd Mayweather, alhoewel dat ook niet zonder gevaar was. Luis Suarez is een voorbeeld van een voetballende influencer die zich laat betalen. Uiteraard verdient niet iedereen de enorme bedragen die McAfee vraagt. Sterker nog, er blijken vuistregels voor de kosten van betaalde promoties.

Wat kost een betaalde Tweet of Youtube-filmpje als Bitcoin-promotie?

Uiteraard is de promotie duurder naar mate de influencer bekender is. Op Youtube werkt men vaak met een beloning per aantal views. Meestal CPM (cost per mille, kosten per 1.000 viewers) genoemd. De bekendste influencers, met meer dan 100.000 volgers vragen $ 500,- tot $ 1.500,- per 1.000 views. Naar mate de bekendheid terugloopt is ook de CPM lager.

Twitter is een ander bekend social medium dat vaak wordt ingezet om promotie te maken. Ook hier is het aantal volgers leidend voor de kosten die zij aan promotors doorberekenen. De kosten voor een Tweet liggen tussen $ 25,- en $ 100,- per duizend views.

Zijn er ook gevaren aan Bitcoin-promotie?

De promotie van Bitcoin en andere crypto-initiatieven brengt ook gevaren met zich mee. Wanneer je als influencer bijvoorbeeld de verkeerde cryptomunten promoot kun je daarmee in juridische problemen komen. Dit kostte Floyd Mayweather vorig jaar veel geld toen hij een schikking trof met de SEC.

Ook voor de crypto-initiatieven die gebruik maken van promotors zijn er risico’s. Zo is er momenteel veel controverse omtrent de activiteiten van John McAfee. Zo zou hij voor zijn enorme vergoedingen nauwelijks promotie verrichten. Bovendien zijn zij bang om hierover te reclameren omdat zij bang zijn dat zij hun netwerk inzetten om de munt schade toe te brengen.

Tot slot is er natuurlijk een ‘risico’ voor de gebruiker. Door betaalde promoties kunnen mensen worden aangespoord om zaken te doen of te kopen die ze normaal niet zouden aanschaffen. Daarom geven veel bekendheden met de #add of #promotion aan dat je met een vorm van adverteren van doen hebt. Een serieuzer risico is dat bekenden worden misbruikt voor illegale activiteiten. Het is dus nog steeds raadzaam om de live-koersen en het laatste nieuws te volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo werkt en zoveel kost betaalde Bitcoin-promotie
Sluiten