KISS the Bitcoin: handelstips na een Bitcoin rally of crypto crash

Na de gigantische rally van het weekend is het weer iets rustiger op de cryptomarkt. De koersen van de Bitcoin en meeste cryptomunten bewegen zijwaarts. Veel investeerders worstelen op zo’n moment met de vraag ‘Wat nu?’. Is de consolidatie een voorbode van meer moois of nemen de koersen snel weer een duik? Wij delen een aantal tips van veteranen over hoe te handelen vlak voor of na een grote koersbeweging.

Bitcoin breinbrekers maken

Als je rationeel handelt werk je met een beleggingsstrategie. Op basis van zo’n strategie kun je ook jouw normale beleggingspatroon aanhouden na een koers of crash. Natuurlijk zul je dan soms niet optimaal kunnen profiteren van een koersstijging of -daling, maar op lange termijn is de koerstrend van de Bitcoin heel erg positief. Als je toch wilt proberen iets meer in te spelen op een actuele crash of rally zijn daar bepaalde trucs voor die traders gebruiken. Deze zijn echter ook allemaal gebaseerd op een rationeel beleggingspatroon als basis. Wanneer je dat ontwikkeld hebt kun je het verfijnen.

Neem geen wraak op de Bitcoin

Met name beginnende handelaren maken nogal eens de fout om met ‘revenge trades’ te werken. Dit komt vooral voor bij beginnende investeerders die een fiks verlies moesten incasseren (of minder winst pakten dan gehoopt). Nadat zij hun positie sluiten blijven zij de koers van die munt toch ‘stiekem’ volgen. Bij de minste of geringste beweging willen zij wraak nemen voor het verlies. Vaak met het gevolg dat zij alsnog vol instappen. Niet zelden blijkt dit dan toch het verkeerde (verliezende) moment. Het is beter om als onderdeel van jouw strategie (zie hierboven) een wachttijd met jezelf af te spreken. Gedurende deze tijd maak je jezelf los van een munt waar je met verlies afscheid van genomen hebt en koop je ook niet opnieuw in.

Speel niet met messen

Veteranen spreken ook vaak van het vangen van een vallend mes als klassieke beginnersfout. Hiermee bedoelen zij dat beginnende beleggers vaak naar het exacte omslagmoment zoekt van een koersdaling of -stijging. Als je wilt profiteren kun volgens hen beter eerst ervaring opdoen op een andere manier. Hiermee zoek je naar signalen die een trendbreuk ondersteunen, bijvoorbeeld het weerstandsniveau of het moment dat de koers uit de Bollinger bands loopt.

Kiss the Bitcoin

Er worden per dag duizenden analyses en hypotheses losgelaten op de cryptomarkt. Als je dat allemaal moet volgen zal je zien dat je ten eerste tegengestelde adviezen leest en ten tweede geen tijd meer hebt om echt te handelen. Om dat te voorkomen is er maar één remedie: KISS (Keep It Simple, Stupid!). Zoek in rustige tijden jouw favoriete strategie en de tools en bronnen die je daarbij wilt gebruiken. Vervolgens kun je deze, wanneer je in zo’n omslagpunt van een rally wilt handelen vanuit jouw rationele strategie de nieuwe koers bepalen.

Try before you die

Natuurlijk ben je als belegger altijd op zoek naar de mogelijkheden om jouw strategie te verbeteren. Dit kan ook bij sterke koersdalingen of stijgingen. Er zijn veel mogelijkheden om, bijvoorbeeld met theoretische posities (je schrijft de inzet op een papiertje in plaats van een cash transactie te maken) of het achteraf naspelen van jouw theorie op basis van eerdere trends. Zo kun je wijzigingen op jouw strategie oefenen en in de praktijk verbeteren zonder dat het geld kost. Ondertussen kun je op basis van jouw vertrouwde strategie toch de nodige maatregelen nemen om optimaal te investeren of risico’s te mijden bij een trendbreuk.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Geïnspireerd door: Cointelegraph

Reageer op artikel:
KISS the Bitcoin: handelstips na een Bitcoin rally of crypto crash
Sluiten