Robert Kroes
Robert Kroes Tech 20 mei 2019

Bitcoin-rally verbloemt kapitaalvlucht van beurzen

De rally van de Bitcoin trekt beleggers aan. Dit zien we vooral doordat er veel meer kapitaal in de markt vrijkomt. De marktcap stijgt dan ook enorm. Veel mensen die zich alleen daarop richten zouden een andere ontwikkeling over het hoofd zien. Op de grote cryptobeurzen is namelijk juist een kapitaalvlucht gaande. Dit blijkt uit cijfers van een onderzoeksbureau voor de Blockchain.

De marktkapitalisatie van de Bitcoin

De marktkapitalisatie van de Bitcoin is sinds het begin van de nieuwe opwaartse koers enorm gestegen. Op 1 april was de totale markt namelijk stabiel 139 miljard waard. Vanaf 2 april loopt het kapitaal in de markt op naar zo’n 237 miljard. Ook het aandeel van de Bitcoin is in deze periode sterk toegenomen. Lag dit begin april rond de 50%, inmiddels steeg het naar ruim 59%. In onderstaande grafiek zie je de marktkapitalisatie over de laatste drie maanden.

De marktkapitalisatie over de afgelopen 3 maanden.

Ook zie je hierna de onderverdeling van het marktaandeel per cryptomunt over de afgelopen 3 maanden.

De cryptomarkt, marktaandeel per cryptomunt over de afgelopen 3 maanden.

Waar blijft de marktkapitalisatie?

Je zou verwachten dat, wanneer er zoveel geld in de cryptomarkt wordt gepompt, dit terecht komt bij de cryptobeurzen. Toch blijkt uit cijfers van TokenAnalyst dat het tegendeel het geval is. Sterker nog, de afgelopen week zien we juist dat de grote cryptobeurzen dagelijks meer geld uit hun portefeuille zien stromen dan dat er binnen komt. Zo verloor men vorige week (tussen 10 en 16 mei) tijdens de bull-rally gezamenlijk $ 622,- van de grote beurzen. Ook sinds de rally sinds zondagnacht hervatte zien we een zelfde beeld. In dit overzicht zien we de instroom en uitstroom van Bitcoin op de belangrijkste beurzen.

Instroom en uitstroom Bitcoin cryptobeurzen

We kunnen dus concluderen dat er grote bedragen van de beurs gehaald worden. Vraag is waar deze naartoe gaan. De stijgende marktkapitalisatie verraadt dat deze niet worden omgewisseld tegen regulier geld. Het geld blijft dus in de cryptomarkt, maar niet bij de beurzen. We kunnen dus concluderen dat men steeds meer Bitcoin van beurzen afhaalt om elders in de cryptomarkt te beleggen.

Over the countertrading stijgt, zijn industriële investeerders ingestapt?

Er lijkt maar één conclusie mogelijk: het geld dat niet via de beurs wordt verhandeld wordt óf opgespaard in zgn. wallets of verhandeld via tussenpersonen, het zgn. over the counter trading. In beide gevallen, die wellicht in het verlengde van elkaar liggen lijkt er maar één legitieme optie mogelijk, de toestroom van institutionele beleggers. Zij zijn immers de enige partij die zulke investeringen kan doen en deze daarna onaangeroerd kan laten.

Wie wat negatiever kijkt zou marktmanipulatie kunnen veronderstellen. Gezien het feit dat de koersen blijven stijgen en er niet wordt terug gewisseld in fiat geld lijkt dit niet aan de orde.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: Businesstimes.com

Reageer op artikel:
Bitcoin-rally verbloemt kapitaalvlucht van beurzen
Sluiten