‘Bitcoin nog niet geschikt als betaalmiddel, maar er is hoop’

Langzaam maar zeker beginnen steeds meer financiële instanties geïnteresseerd te raken in Bitcoin en andere cryptocurrencies. In sommige gevallen is het niet omdat de instanties zelf geloven in Bitcoin, maar omdat steeds meer van hun cliënten en investeerders zich ermee bezighouden. Ook de Zwitserse bank UBS krijgt steeds meer vragen van investeerders met betrekking tot cryptocurrencies. Als antwoord daarop hebben ze een onderzoek ingesteld en onlangs werd er een rapport uitgebracht met de bevindingen.

Nog geen geld of rendabele beleggingscategorie

In het rapport vergelijken de UBS analisten Bitcoin met macrovariabelen en kijken ze hoe de cryptocurrency presteert vergeleken met verschillende soorten financiële activa, zoals cash en aandelen. Vaak worden er ook parallellen getrokken met Paypal en zijn ze van mening dat de verspreiding van Bitcoin mogelijk de trends met betrekkingen tot online betalingen ook zou kunnen gaan volgen. Op het moment zou Bitcoin er echter nog niet klaar voor zijn om te fungeren als volwaardig geld of als een rendabele beleggingscategorie.

UBS bank

Bitcoin vatbaar voor hoge prijsvolatiliteit

Bitcoin zou namelijk op het moment niet voldoen aan de verschillende criteria. Onder andere het feit dat er een vast aantal coins is en de ongebruikelijke vraag naar de cryptocurrency zouden Bitcoin ongeschikt maken om de rol van geld  of een rendabele nieuwe belegginscategorie aan te nemen. Deze zouden namelijk ervoor zorgen dat het systeem vatbaar is voor een hoge prijsvolatiliteit. En in het verleden hebben we inderdaad gezien dat de waarde van de cryptocoin erg wispelturig kan zijn.

Bitcoin

Onderliggende blockchain veelbelovend

Volgens het onderzoek zou er echter wel hoop zijn voor Bitcoin om op een dag  te voldoen aan de voorwaarden. Wanneer Bitcoin zonder problemen schaalbaar zou worden en wanneer er regelgevende ondersteuning is, zou het iets kunnen worden waar zelfs de meest conservatieve en traditionele investeerders mee aan de slag aan. In de tussentijd geeft UBS aan de ontwikkelingen in de gaten te houden, aangezien velen de onderliggende blockchain technologie veelbelovend vinden.

Vorig jaar kwam UBS ook al met een rapport met betrekking tot cryptocurrencies. Daarin werd er gewaarschuwd dat we met een speculatieve zeepbel te maken hadden in verband met de scherpe prijsstijgingen van toen. Toch is de bank altijd al positief geweest over de blockchain en geven in datzelfde rapport aan dat de technologie waarschijnlijk een significante impact zal gaan hebben in verschillende industrieën. UBS is overigens niet de enige bank die positief is over de blockchain technologie. Ook de ING gelooft in de potentie van de blockchain.

Coindesk

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Bitcoin nog niet geschikt als betaalmiddel, maar er is hoop’
Sluiten