Robert Kroes
Robert Kroes Tech 9 aug 2019

Hoe handel je rationeel in Bitcoin en wat doe je zeker niet?

De handel in Bitcoin (BTC) en andere cryptomunten kan een emotionele aangelegenheid zijn. Het is moeilijk om niet snel bij te kopen als de koersen hard stijgen. Andersom kan een plotselinge daling voor onrust of paniek zorgen. Wanneer je op die momenten toegeeft aan je gevoel handel je uit emotie. Dat is haast een garantie op verlies. Daarom kun je beter rationeel handelen in Bitcoin, maar hoe doe je dat? Wij geven een aantal tips.

Zet een stip op de Bitcoin horizon

Voordat je gaat beginnen met handelen is het belangrijk om te weten waarom je gaat handelen. Het doel van het investeren bepaalt een deel van een rationele strategie. Als je nu investeert omdat je verwacht dat de Bitcoin binnen 5 jaar een bepaalde koers noteert is het bijvoorbeeld onzin om je druk te maken over een bepaalde koersstijging in de komende week. Andersom heeft het geen zin om wekenlang toe te kijken als je professioneel handelaar bent en een maandinkomen wilt verdienen.

Waarom wil je een Bitcoin-transactie doen?

Als je investeert met een lange-termijn doel kun je passief beleggen. Kort gezegd: ‘ik zet het weg en we zien wel.’ Als je echter actief rationeel wilt handelen zul je voor jezelf regels moeten opstellen. Wanneer stap je in en wanneer stap je uit? Hoe veel procent koersdaling of stijging accepteer je voor je maatregelen neemt? Wanneer je deze grenzen bepaalt en deze inpast in jouw beleggingshorizon kun je een gerichte strategie bepalen.

Handel niet op het financiële nieuws

Wie investeert volgt al snel het financiële nieuws. Dat is belangrijk om bepaalde informatie te weten en bijvoorbeeld een fundamentele analyse te maken. De oude beurswijsheid is echter niet voor niets: “Buy the rumor and sell the news”. Zodra iets nieuws is, weten andere mensen het ook en is de kans om te profiteren vaak al bekeken. Het is beter om in te spelen op te verwachten nieuws. Een goed voorbeeld is de Chinees-Amerikaanse handelscrisis.

De rijke Aziaten die zich wilden wapenen tegen een koersval van de Chinese Yen stapten begin april in Bitcoin voordat dit groot nieuws werd. In de eerste tijd steeg de koers snel. Nu ‘iedereen’ weet dat de Aziaten in de Bitcoin vluchten zien we dat de koers zich veel geleidelijker ontwikkelt. Ook zien we dat de Aziatische markt soms helemaal niet meer reageert op ontwikkelingen rond de handelsoorlog. De grote spelers hebben hun schaapjes immers inmiddels op de Blockchain.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe handel je rationeel in Bitcoin en wat doe je zeker niet?
Sluiten