Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 13 dec 2018

De Nederlandsche Bank gaat Bitcoin en andere munten aanpakken

Nederland werkt aan regulering voor cryptocurrency-bedrijven, om naar verluidt witwasserij en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Alle bedrijven zich specialiseren in virtuele munteenheden moeten nu een exploitatievergunning aanvragen bij De Nederlandsche Bank.

De Nederlandsche Bank pakt Bitcoin aan

De ontregelende en innovatieve basis van Bitcoin maakt de munt een kopzorg voor overheden en financiële instanties. De digitale munteenheden wijken op vele vlakken van traditionele markten af. Dat komt voornamelijk door het anonieme, gedecentraliseerde en censuur-vrije karakter van de blockchain.

De Telegraaf publiceerde vanochtend een bericht van De Nederlandsche Bank. Daarin staat dat cryptobedrijven in de toekomst hoogstwaarschijnlijk verplicht worden om de identiteiten van hun klanten te kennen (en te delen). Alle ongebruikelijke of verdachte transacties moeten dan gemeld worden bij de bank, die alle transacties en individuen continu monitort. Zeg maar dag tegen de anonimiteit dus.

De voornaamste motivatie achter dergelijke regulering is het tegengaan van illegale geldstromen die gefaciliteerd worden door crypto. Het witwassen van geld bijvoorbeeld. Dat is een fenomeen waar instanties zich de afgelopen jaren steeds drukker om zijn gaan maken.

Onzekere toekomst

Het wetsvoorstel is nog niet definitief, en er wordt nadrukkelijk om feedback of verder voorstellen voor maatregelen gevraagd. Vooralsnog is De Nederlandsche Bank relatief open-minded en flexibel geweest ten opzichte van digitale munteenheden. De bank benadrukt hoe cryptocurrencies in hun huidige staat geen bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit.

De instantie maakte zich al wel zorgen om potentiële fraude, met het nieuws van vandaag als gevolg. De voorgestelde regulatie is representatief voor het sentiment dat breder binnen de Europese Unie heerst. Sommige landen ondernemen actie, zoals Spanje, waar 15.000 investeerders gemonitord worden om belastingontduiking tegen te gaan.

Andere landen geven het haast bij voorbaat al op, door het ondoorzichtige en anonieme karakter van de transacties. Het tracken van alle geldstromen is in de meeste gevallen vrijwel onmogelijk, of bijzonder duur. Frankrijk is zelfs van plan om een soort crypto-haven te worden voor blockchain-bedrijven en exchanges.

Voorlopig is er dus nog niks aan de hand, maar de toon is wel gezet. Een toon die op de korte termijn wellicht even slikken is voor investeerders, maar op de lange termijn ook juist een stabiele basis kan bieden voor verdere groei en legitimering.

De Telegraaf

Reageer op artikel:
De Nederlandsche Bank gaat Bitcoin en andere munten aanpakken
Sluiten