Robert Kroes
Robert Kroes Tech 23/09/2020

Bitcoin houdt cruciaal niveau, maar dreigt de september blues?

De Bitcoin heeft de reputatie dat de maand september de slechtste maand van het jaar is. In deze bijdrage bekijken we of dat dit jaar ook het geval zal zijn. Ook kijken we vooruit naar de periode daarna. We gaan zeker zes spannende weken tegemoet. Lees maar.

Voor we in de september blues van de Bitcoin duiken kijken we eerst even naar de huidige stand van zaken voor de grootste cryptomunt.

Verkoopgolf Bitcoin komt tot stilstand

Bij het sluiten van de Amerikaanse markt zien we dat de verkoopgolf die de Bitcoin sinds begin deze week parten speelde tot stilstand is gekomen. Sterker nog, op het moment van schrijven noteert de munt met een resultaat van 0,09% een minuscuul plusje. De Bitcoin koers in dollars bedraagt $ 10.519,78 en daarmee blijft de BTC boven de $ 10.500,-. Sterker nog, er is een kans op een doorbraak door de weerstand op $ 10.534,-. De actuele live koers van de Bitcoin en andere cryptomunten kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week hier vinden. Hoewel dit kansen biedt verwachten analisten later deze week toch een terugval.

Hiervoor zijn twee oorzaken aan te wijzen. Allereerst is men wat angstig voor de gebeurtenissen die de markt vrijdag te wachten staan. Daarnaast heeft september de reputatie de slechtste handelsmaand van het jaar te zijn voor de Bitcoin. Laten we eens kijken of deze angst voor de september blues gerechtvaardigd is.

Heeft de Bitcoin last van september blues?

De mare gaat dat de Bitcoin last heeft van de september blues. Door kosten voor het nieuwe schooljaar, het einde van het fiscale jaar in Amerika en het aanvullen van zomerreserves zouden particulieren zich in september massaal terugtrekken, waardoor de koers daalt. Om dit te objectiveren heb ik de prestaties van de BTC in de maand september vergeleken met het rendement van de maand ervoor over de jaren 2010 tot en met 2019. Aangezien september 2020 nog niet ten einde is heb ik deze nog even niet meegenomen.

Dit zijn de resultaten van de Bitcoin in september:

  • september 2010: + 2,95 %
  • september 2011: – 37,30 %
  • september 2012: + 4,35 %
  • september 2013: + 33,03 %
  • september 2014: – 20,32 %
  • september 2015: – 18,82 %
  • september 2016: – 5,87%
  • september 2017: + 80,97%
  • september 2018: – 5,41 %
  • september 2019: – 6,07 %

Gemiddeld komen we daarmee op een rendement in september van + 2,75% en dat is inderdaad onder het gemiddelde (bron: in2013dollars.com). Ook september 2020 lijkt voorlopig nog geen 2,75% groei ten opzichte van augustus 2020 in vizier.

Overigens zijn deze cijfers voor de statisticus te weinig overtuigend. Tot 2017 was de Bitcoin namelijk significant minder waard en minder populair dan daarna. Statistisch gezien hebben we dus vergelijkbare cijfers over 3 jaar en dat is te weinig om al vaste conclusies uit te trekken. Dat het gevoel bestaat dat september over het algemeen niet de beste maand is voor de Bitcoin is op basis van de cijfers goed te begrijpen.

Analisten verwachten dan ook een verdere prijsdaling onder $ 10.000,- in september.

Wat kunnen we na september van de koers verwachten?

Na september wacht er voor de Bitcoin een unieke situatie. Enerzijds komen dan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in beeld. Uit historische analyses blijkt dat de Bitcoin het na presidentsverkiezingen goed doet. De gedachte is dat de FED na de verkiezingen extra ruimte geeft voor groei van inflatie om zo de president ruimte te geven om economisch beleid te maken. Of dat dit jaar ook zo is horen we wellicht later vandaag of morgen.

Ook lijken beide presidenten Bitcoin de ruimte te geven. Zo is Biden niet erg uitgesproken, maar lijkt hij positief. Ook de houding van Trump ten opzichte van Bitcoin lijkt positiever te worden.

Twee unieke factoren voor de BTC-koers

In normale omstandigheden ligt de conclusie dan ook voor de hand dat de Bitcoin na de september blues zou moeten stijgen. Er spelen echter twee unieke factoren die het lastig maken om deze conclusie direct te trekken.

Voor de eerste factor blijven we nog even bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze worden naar verwachting geheel of gedeeltelijk per post afgewikkeld in verband met Covid-19. Dit betekent dat de uitslag langer dan gebruikelijk op zich zal laten wachten. Ook heeft Trump al diverse malen aangegeven bang te zijn voor fraude.

Een ander aspect is dat de Covid-crisis weer erger lijkt te worden. We zagen aan het begin van het jaar dat de Bitcoin daar positief op reageert. Aan de andere kant werd eerder deze week de daling van de Bitcoin juist toegeschreven aan het oplaaien van Covid-19. Hoewel ik die gedachte niet ondersteunde is het wel een factor om rekening mee te houden.

Hoewel deze situatie zich nog niet eerder heeft voorgedaan tijdens het bestaan van de Bitcoin gedijt de munt in het algemeen goed bij politieke onrust. Een koersstijging lijkt daarom logisch, maar vanwege het feit dat de gebeurtenissen zo uniek zijn is het niet meer dan een gevoel en dat is vaak niet de juiste trigger voor een beleggingsbeslissing. Wel is zeker dat we een volatiele periode tegemoet gaan, waarbij de prijstrend meer dan eens kan wisselen. Met de juiste indicatoren kan jij deze ontdekken en daar qua investeringen wellicht op inspelen.

Uiteraard blijven wij je voorzien van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen ten behoeve van jouw eigen onderzoek.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Bitcoin houdt cruciaal niveau, maar dreigt de september blues?
Sluiten