Jan de Raab
Jan de Raab Tech 24 sep 2018

De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt

Als Bitcoin de koning is onder de cryptocoins, dan is Ripple het lelijke eendje. Aan de ene kant kan je zeggen dat Ripple wel een digitale munt is, maar dan weer net geen cryptocoin, aan de andere kant is het zeker geen traditionele munt en dus is het wel een cryptocoin. Kortom, Ripple laat je nadenken over de definitie van cryptocoins.

De belangrijkste eigenschappen van Ripple:

  • Is niet gebasseerd op blockchain technologie
  • Hogere transactiesnelheid (1500 per seconde)
  • Ripple munten (XRP) kun je niet ‘minen’

Wat is Ripple?

Oorspronkelijk uitgebracht in 2012 als een ‘next generation product’ van Ripplepay, is Ripple een real-time gross settlement system (RTGS), wisselkantoor en overboekingsnetwerk. Met behulp van een grootboek dat wordt beheerd door een netwerk van onafhankelijk validerende servers die transactiegegevens voortdurend vergelijken, vertrouwt Ripple niet op de energie- en computerintensieve proof-of-work validatie wat door Bitcoin wordt gebruikt. Ripple is gebaseerd op een gedeelde openbare database die gebruikmaakt van een consensusproces. Dat proces vindt plaats tussen de validatie van servers om de integriteit te waarborgen. Die validerende servers kunnen van iedereen zijn, van particulieren tot banken.

Het Ripple-protocol

Het Ripple-protocol (het token heeft de exotische naam XRP) is bedoeld om bijna onmiddellijk en direct, geld over te maken tussen twee partijen. Elk type valuta kan worden ingewisseld, van traditionele valuta in goud tot zelfs airline-miles. De heren achter Ripple  beweren dat ze de vergoedingen en wachttijden van traditionele bank- en zelfs cryptocurrency-transacties door uitwisselingen kunnen vermijden.

Hoe is het fundamenteel anders van Bitcoin?

Het is de validerende server en het consensusmechanisme dat ertoe leidt dat mensen slechts aannemen dat Ripple een op een blockchain gebaseerde technologie is. Hoewel het consensusgericht is, is Ripple geen blockchain. Ripple gebruikt een HashTree om de gegevens samen te vatten in een enkele waarde die wordt vergeleken met de validerende servers om een consensus te bereiken. Het werkt dus ook anders dan de reguliere cryptocoins, vandaar dat niet iedereen het beschouwd als een echte cryptomunt.

Banken lijken gecharmeerd te zijn van Ripple en betalingsproviders tonen steeds meer interesse. Het is gebouwd voor ondernemerschap en hoewel het van persoon tot persoon kan worden gebruikt, is dat niet echt zijn primaire focus. Het belangrijkste doel van het Ripple-platform is om zo veel mogelijk geld over de hele wereld te verplaatsen.

Tot nu toe is Ripple stabiel en zijn er sinds de release meer dan 35 miljoen transacties zonder problemen verwerkt. Het netwerk van Ripple is in staat om 1500 transacties per seconde (tps) af te handelen en is bijgewerkt om eventueel op te kunnen schalen naar Visa-niveaus van 50.000 transacties per seconde. Ter vergelijking, Bitcoin kan 3-6 tps (zonder schalingslagen) en Ethereum 15 tps verwerken. Mocht je dus benieuwd zijn naar de meerwaarde van Ripple, dan weet je het nu.

XRP’s minen kan niet

Ripple’s token, XRP, wordt niet gedolven zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin en vele andere cryptocurrencies. In plaats daarvan werd het uitgegeven bij het begin, vergelijkbaar met de manier waarop een bedrijf aandelen uitgeeft wanneer het naar de beurs gaat: het koos in essentie slechts een nummer (100 miljard) en gaf veel XRP-munten uit.

Wat is XRP en waarvoor wordt het gebruikt?

Als technologie kan het Ripple-platform een ​​reële waarde vertegenwoordigen. Als we kijken naar de waarde van de munt ‘an sich’ dan is dit verwaarloosbaar. In feite was Ripple van plan om het uit te faseren – tenminste, totdat de koortsachtige interesse in cryptocurrencies begon te stijgen in 2016. Desalniettemin, zoals CNBC al eerder opmerkte, als de waarde van Ripple zou stijgen, zal zijn marktkapitalisatie groter zijn dan die van Bitcoin. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit snel zal gebeuren.

100 miljard tokens

Er zijn 100 miljard XRP-tokens die zijn uitgegeven door het bedrijf Ripple. Op dit moment belooft het bedrijf dat dit het totale aantal XRP’s is dat er ooit zal zijn. Technisch gezien is er niets dat hen ervan weerhoudt om in de toekomst meer tokens uit te geven. Ripple kan via XRP een betaling in 3,5 seconden verrekenen en deze beschikbaar stellen. Het gebruik van XRP is volledig onafhankelijk van het Ripple-netwerk in het algemeen. Banken hebben namelijk het XRP-token niet echt nodig om dollars, euro’s enz. over te maken.

Wat is de toekomst van Ripple?

De waarde is het Ripple-netwerk zelf en de mogelijkheid om assets snel over de hele wereld te verplaatsen. Dit gebeurt dus niet via het XRP-token. Banken kunnen de Ripple-software gebruiken om geld te wisselen tussen verschillende vreemde valuta’s. Op dit moment wordt dit meestal bereikt met behulp van het SWIFT systeem. Dit systeem is redelijk omslachtig en vertrouwt op de banken met afzonderlijke accounts in elk land waarin ze werken. Ripple zegt dat het meer dan 100 banken heeft geregistreerd (in vergelijking met SWIFT’s 11.000 financiële instellingen), waaronder American Express.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

  1. De volgende Bitcoin: alles wat je moet weten over Ethereum

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
Sluiten