Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 2 jul 2018

Treedt de mysterieuze uitvinder van Bitcoin naar voren?

Het is nog steeds niet duidelijk wie de mysterieuze uitvinder van Bitcoin en de blockchain is, ondanks talloze pogingen om hem of haar te ontmaskeren. Is het Elon Musk, een Amerikaanse investeerder of toch een anonieme Japanner?

Wordt Satoshi Nakamoto alsnog onthuld?

Al jaren is het dus een fascinerend mysterie, zoals we je in dit artikel uitleggen. Over een ding is iedereen het wel eens: zijn of haar pseudoniem is Satoshi Nakamoto. Onder die naam is de originele white paper voor Bitcoin gepubliceerd, tien jaar geleden.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en deals in je mail!
[revue_subscribe]

Sindsdien hebben we niks meer van de anonieme persoon gehoord. Of is het toch een groep? Wellicht krijgen we binnenkort antwoord op die vraag. Afgelopen vrijdag werd een cryptische boodschap geplaatst op een website die mogelijk gelinkt is aan Nakamoto.

Het bericht lijkt erop te wijzen dat de mysterieuze persoon alsnog zijn of haar verhaal uit de doeken wil gaan doen: het wordt een “literair werk in twee delen, met een aantal van de meest opgebrachte vragen en antwoorden. Ik wil dat de mensen en feiten bekend worden.”

Satoshi Nakamoto
Het begin van de mysterieuze paper

Treedt Nakamoto dan alsnog uit de schaduw? Zoals we van Nakamoto gewend zijn, zit er zelfs een cryptogram bij het bericht. Handige speurders vonden al snel de antwoorden: “Honne en tatamae”, wat volgens Wikipedia de Japanse uitdrukking is die het contrast tussen je ware gevoelens en je verlangens beschrijft.

Het mysterie achter Bitcoin

Mysterieus, maar dat zijn we na tien jaar wel gewend. Voorlopig blijft het een kwestie van afwachten. Voor hetzelfde geld gaat het hier om een goed uitgevoerde grap. Op de website zet de auteur een aantal pionieren op het gebied van de blockchain op een rijtje: Adam Back, Wei Dai, David Chaum en Hal Finney.

Of deze mysterieuze website en een eventueel boek uitsluitsel gaan geven, blijft voorlopig onduidelijk.

Een aantal details in de tekst vallen op. Zo verwijst de auteur bijvoorbeeld naar het eerste genesis-block van Bitcoin. Dat was het eerste block op de Bitcoin-blokchain, in 2009 op gang gebracht door Nakamoto zelf. De manier waarop hij of zij daarnaar verwijst, lijkt ernaar te hinten dat er meerdere genesis-blocks zijn.

Ook noemt de auteur dat Nakamoto op zijn of haar 14e al betrokken raakte bij de beweging waar Bitcoin uiteindelijk uit voort kwam: cypherphunk. Daarnaast houdt een ander citaat het mysterie des te sterker in stand:

“Ik weet dat sommigen van jullie die dit lezen het nog niet weten, dus ik zal het officieel maken: Satoshi Nakamoto is geen echte naam. Geen wettige naam, om precies te zijn. Het is vooral de essentie van gedachten en rede.”

Wordt het dan toch een teleurstelling en krijgen we niet een definitieve naam? Hoe dan ook zal een boek van Satoshi Nakamoto, wie het dan ook moge zijn, gigantisch gaan scoren in de Bitcoin-community, en daarbuiten.

Dat de persoon achter een van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar nog steeds anoniem is, blijft fascineren. Of deze mysterieuze website en een eventueel boek uitsluitsel gaan geven, blijft voorlopig onbekend. Maar, uiteindelijk zal er een antwoord opduiken, of zoals de auteur zelf benadrukt: “Het is onvermijdelijk”. Tot het zover is, kun je dit soort teasers het beste met een korrel zout nemen.

?Lees ook: Bitcoin is volgens AliExpress oprichter Jack Ma een zeepbel

Reageer op artikel:
Treedt de mysterieuze uitvinder van Bitcoin naar voren?
Sluiten