Nieuwe Bitcoin scam heeft het gemunt op stoute mannen

We vragen ons af of Satoshi Nakamoto wist wat de lancering van Bitcoin en de blockchain allemaal in de wereld teweeg zou brengen. Van vreemde nieuwe cryptocurrencies en nuttige praktische toepassingen tot milieuvervuiling en het op een bijzondere manier opsporen van chemische stoffen. Het begon allemaal met Nakamoto. Ook zagen we de opmars van crypto hackers en recentelijk waarschuwde de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) zelfs voor een nieuwe Bitcoin scam, die het speciaal op mannen heeft voorzien.

Scam eist Bitcoins als zwijggeld

In een brief waarschuwde de Division of Consumer and Business Education van de FTC onlangs dat er een nieuwe scam is, waarvoor mannen moeten oppassen. Scammers zouden mannen met een brief chanteren en een betaling in Bitcoin eisen. In ruil voor de cryptocoins, zouden de scammers vervolgens niks openbaar maken over zogenaamde affaires. In de brief aan de slachtoffers wordt verder voor de zekerheid nog uitgelegd hoe ze de Bitcoin betaling precies kunnen uitvoeren.

Bitcoin coins

Onmiddellijk politie inschakelen

De FTC adviseert slachtoffers om onmiddellijk de lokale politie en de FBI in te schakelen, aangezien dit een geval is van chantage. Uiteraard zullen mannen die helemaal niet vreemd zijn gegaan, zich niet bedreigd voelen en de brief gewoon weg doen. Voor mannen die inderdaad bezig zijn met een affaire zal het aan de andere kant wat spannender zijn. Toegeven aan chantage is doorgaans echter niet de beste oplossing. Er is bijvoorbeeld niks dat de scammers tegenhoudt om na een betaling gewoon weer geld of cryptocoins te eisen.

Grote buit crypto oplichtingspraktijken

Natuurlijk zijn dit soort scams niet nieuw en komen ze al een tijdje ook gewoon voor met “normaal” geld. Hackers en scammers lijken de laatste tijd echter wel erg geïnteresseerd in cryptocurrencies. Volgens de cybersecurity firma Kaspersky Labs zouden criminelen in het tweede kwartaal van 2018 maar liefst 2,3 miljoen dollar hebben buitgemaakt door middel van crypto oplichtingspraktijken.

Toch zou maar tien procent van de Bitcoin transacties gebruikt worden voor illegale activiteiten, hoewel het aantal criminelen dat bezig is met de cryptocurrency volgens speciaal agent Lilita Infante wel gestegen zou zijn.

Cointelegraph

Reageer op artikel:
Nieuwe Bitcoin scam heeft het gemunt op stoute mannen
Sluiten