Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 23 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Beroemde investeerder: ‘Bitcoin is een van de meest briljante scams ooit’

Sommige investeerders zien Bitcoin als de heilige graal, anderen zijn zeer kritisch. De bekende hedge fund manager Paul Singer kun je onder die laatste categorie scharen. Hij is de oprichter van Elliott Management. De beste man weet dus alles van investeren, assets en risico’s nemen. Toch is hij absoluut geen fan van cryptocurrency. Althans, als investering.

‘Bitcoin is meest briljante scam ooit’

En dan hebben we het niet over subtiele kritiek. De Amerikaan schrijft de technologie af als pure fraude: “Wanneer de geschiedenisboeken worden geschreven, zullen cryptocurrencies waarschijnlijk beschreven worden als een van de meest briljante scams ooit.” Dat zei Singer in een memo naar zijn cliënten, in januari.

Daar blijft het echter niet bij. Volgens hem zijn de digitale munten “niet slechts een bubbel. Het is niet alleen fraude. Het is wellicht de uiterste limiet, de ultieme expressie, van de neiging van mensen om zich vast te klampen aan ether en de hoop, om het vervolgens niet meer los te laten.” Oftewel, we storten ons blind op lege lucht.

Paul Singer Bitcoin
Paul Singer

Sinds zijn recente opmerkingen is er weer een lichtje aan het einde van de tunnel. Bitcoin klimt weer naar de 12.000 dollar, na in januari in waarde gehalveerd te zijn. Ondanks verdere kritiek van sceptici. De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs zei eerder deze week nog dat de kans zeer groot is dat sommige cryptocoins in de komende tien jaar nul dollar waard gaan worden. Helemaal niks dus.

Met het grote aantal coins dat hetzelfde plekje poogt in te nemen, is dat inderdaad zeer waarschijnlijk. Honderden verschillende cryptocurrency proberen van de hype gebruik te maken. Dat neemt echter niet weg dat er munten en systemen tussen zitten die wel op een serieuze basis voortbouwen. Die wel een echt probleem oplossen. Die innoveren met behulp van de blockchain. In ons speciale dossier hebben we voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Grenzeloze onwetendheid van de mensheid

Nog even terug naar Singer. Dit is namelijk niet de eerste keer dat hij zijn gal over de cryptomarkt heeft gespuwd. Je moet hem een ding nageven: hij was er vroeg bij. In 2014 liet hij al zijn licht schijnen op Bitcoin. Destijds beweerden proponenten al dat de digitale munt goud zal gaan vervangen. Volgens Singer maakt de moeilijkheid om goud te bemachtigen de traditionele asset een betere manier om waarde op te slaan. De expert beweerde dat men veel te hard van stapel loopt.

Bitcoin groei goed nieuws

In de tussentijd is de munt gigantisch in waarde gestegen. Toch blijft hij er duidelijk over: “Is het het niet bijzonder, dat het equivalent van niks priesters en parochianen aantrekt die de prijs omhoog stuwen, de bereidheid van de massa om het te kopen bij steeds hogere prijzen gezien wordt als validatie, in plaats van een indicatie van de grenzeloze onwetendheid van de mensheid?”

Hij is in zijn woordkeuze misschien ongenadig, maar ergens heeft hij een punt. Een punt waar veel voorstanders van Bitcoin en andere munten overigens het ook vaak mee eens zijn. Of je nou voor of tegen cryptocurrencies bent, het blinde investeren zonder je te verdiepen creeërt een bubbel. De hype werkt op de korte termijn, maar op de lange termijn is er een technische basis en daadwerkelijk nut nodig.

In die zin heeft Singer absoluut gebruik. De vernietigende conclusies voor de toekomst die hij eraan verbindt, zijn echter een ander vraagstuk. De tijd gaat het ons leren of de beste man het bij het rechte eind heeft. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van grote ontwikkelingen!

Lees ook: Zoveel gaat Bitcoin volgens de tweeling achter Facebook waard worden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Beroemde investeerder: ‘Bitcoin is een van de meest briljante scams ooit’
Sluiten