Scam met Elon Musk-accounts levert 170.000 dollar in Bitcoin op

Elon Musk blijft worstelen met bots die zich op Twitter voordoen als de miljardair. De CEO van Tesla en SpaceX probeert ondertussen al jaren in samenwerking met het platform de plaag te tackelen. Zo kun je bijvoorbeeld op een automatische ban rekenen als je jezelf Elon Musk noemt op het platform. Dat houdt alle Bitcoin scammers echter niet tegen.

Elon Musk scam op Twitter

Gisteren werden verschillende Twitter-accounts gehackt om de ondernemer na te doen. Dat is dagelijkse kost voor Musk, maar dit keer ging het om geverifieerde accounts. Door het blauwe vinkje leek het dan ook vrijwel zeker om de echte Elon Musk te gaan. Oeps!

Éen van de gehackte accounts harkte naar verluidt zelfs meer dan 170.000 dollar aan Bitcoin binnen. De scammers veranderden de profielnaam en profielfoto van de geverifieerde accounts, waardoor het telkens om de Tesla CEO leek te gaan.

Daarvoor gebruikten ze tekens die op de letters in Musk’s naam lijken, waardoor je in een korte oogopslag denkt dat er Elon Musk staat. Zo wisten ze de automatische filters van Twitter te ontwijken.

De hackers waren vervolgens zo slim om te reageren op Twitter-draadjes die door de echte Musk waren gestart. Met die context waren de echte en neppe accounts niet meer van elkaar te onderscheiden.

Bitcoin Elon Musk
Zie jij het?

De bekende Bitcoin giveaways

Verder hebben we maken met het bekende verhaal: de gehackte accounts meldden in hun tweets dat Musk de grootste Bitcoin-giveaway ooit hield. Gebruikers hoefden enkel op een linkje te klikken om aan de giveaway mee te doen.

Het ging om onder andere Pathé U.K. en de Amerikaanse politicus Frank Pallone Jr. Dit soort taferelen blijven een groot probleem op Twitter. In april was het al raak met de gelijkenis van Telegram CEO Pavel Durov en ook Litecoin-bedenker Charlie Lee heeft er last van.

Musk zit overigens niet stil. In september vroeg hij al de hulp van Jackson Palmer, de bedenker van Dogecoin. Samen werkten ze aan een script dat korte metten zou maken met scammers. Je merkt nu dus dat dergelijke praktijken vooralsnog altijd wel een manier vinden.

Pas dus op: Twitter-giveaways van Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn bijna altijd scams. Check hoe dan ook altijd goed de profielen van accounts, zodat je zeker weet dat je niet beetgenomen wordt.

Reageer op artikel:
Scam met Elon Musk-accounts levert 170.000 dollar in Bitcoin op
Sluiten