Grootschalige Bitcoin scam op Twitter veroorzaakt door marketing app

De afgelopen tijd leek het erop alsof verschillende belangrijke publieke figuren en bedrijven, waaronder Google en de Amerikaanse winkelketen Target, allemaal een Bitcoin actie aan het promoten waren op Twitter. Deze actie bleek helaas een Bitcoin scam te zijn en in eerste instantie werd gedacht dat de Twitter accounts in kwestie gehackt waren. Nu blijkt dat de scam werd verspreid door een marketing app.

Bitcoin weggeef actie

Volgens de actie zouden de bedrijven nu ook cryptocurrency betalingen ondersteunen en om dat te vieren zouden ze 5.000 Bitcoins weggeven aan de community. Er werd meteen ook een link gegeven om mee te kunnen doen aan de actie om zodoende gratis coins te kunnen ontvangen. Natuurlijk was er een addertje onder het gras, want om mee te kunnen doen moest je eerst wel 0,2 coins overmaken. Vervolgens konden deelnemers hier 2 tot 40 Bitcoins voor terug krijgen. Dat klinkt te goed om waar te zijn en helaas ging het dan ook om een scam.

Bitcoin scam

Twitter zelf toch niet gehackt

Het vervelende aan de scam is dat de actie afkomstig leek te zijn van de officiële en geverifieerde accounts van grote namen, waardoor het toch legit leek. In eerste instantie dacht Target dat hackers toegang verkregen tot hun Twitter account om de scam te kunnen posten. Deze statement werd later teruggetrokken, toen duidelijk werd dat een management app de schuldige was en de hackers nooit direct toegang hadden tot het Twitter account.

Samenwerking met gedupeerde bedrijven

In een gesprek met The Next Web laat Target weten dat de hackers de dubieuze tweets wisten te posten door een gebruikte marketing app te hacken, welke toestemming had om berichten te posten op Twitter. Op dezelfde manier wisten de hackers via andere grote accounts hun scam te promoten. Eerder deze week liet Twitter aan The Next Web weten dat ze samen aan het werken waren met de gedupeerde bedrijven om met een oplossing te komen. Helaas kwam vlak na deze uitspraak ook Google’s G Suite account  met de Bitcoin actie aanzetten. Om welke marketing app het precies gaat, is niet bekend gemaakt.

In de tussentijd lijkt het met Bitcoin zelf ook niet al te glorieus te gaan. Het herstel zou maanden kunnen duren, maar tegelijkertijd zou er toch ook hoop zijn.

 

The Next Web

Reageer op artikel:
Grootschalige Bitcoin scam op Twitter veroorzaakt door marketing app
Sluiten