Robert Kroes
Robert Kroes Tech 23 aug 2019

Deze vragen moet je stellen als je niet in een Bitcoin-scam wil trappen

De Bitcoin en andere cryptomunten zijn erg gewild als investering. Helaas trekt dit ook lieden aan die wel jouw investering willen maar geen rendement bieden. Oplichtingstrucs (Bitcoin-scam genaamd) zijn dan ook regelmatig in het nieuws. Natuurlijk wil je voorkomen dat jij als investeerder jouw geld op deze manier verliest. Met een aantal vragen die je kunt beantwoorden maak je die kans een stuk kleiner. Wij leggen het uit.

Als je de kans dat je in een Bitcoin scam trapt sterk wilt verkleinen kun je jezelf een aantal vragen stellen voor je aan een transactie begint. Hierna zetten we ze op een rij.

Geen Bitcoin-scam: hoe ken je jouw zakenpartner?

Als je met iemand een transactie doet is het belangrijk te weten waar je die partij van kent. Las je een positief artikel in een vakblad? Hoorde je van kennissen over het idee of kreeg je een mailtje dat je ‘speciaal geselecteerd’ was? In het laatste geval kun je jezelf beter afvragen wat die partij van jou weet en welke criteria ze gebruikten voor de selectie. Toch niet die van makkelijk Bitcoin-slachtoffer? Ook wanneer je op andere wijze van een kans hoort is het goed om de naam van het project even in Google in te typen. Zie je reviews? Wat zie je als je de woorden ‘scam’ of ‘fraud’ achter de naam zet?

Hoe goed ken je jouw zakenpartner echt?

Als je na de vorige vragen nog steeds met deze partner in zee wilt kun je je afvragen hoe goed je hen echt kent. Hebben zij een vast kantoor-adres? Staan zij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Is er een telefoonnummer of helpdesk? Zijn de personen achter het initiatief bekend? Bestaan zij ook echt en bevestigen zij dat zij voor jouw potentiële partner werken? (typ de namen even in op LinkedIn of Google). Overigens is het ook een rood sein als de betrokkenen bij het project iets te bekend zijn.

Geen Bitcoin-scam: when you don’t have the key…

Leuk zo’n aanbod. Stuur even X Bitcoin voor de transactiekosten en wij storten (veel meer) Bitcoin of andere cryptomunten terug. Ook leuk:  maak bij ons direct een gratis wallet aan. Al deze scams komen voor. Wanneer je (crypto)geld stort zie je het waarschijnlijk direct niet meer terug. Wanneer je een wallet aanmaakt bij de verkeerde partij heeft hij de beschikking over jouw private keys. Deze beschikking is sowieso een rode vlag. Immers, de private key is de enige bescherming die jij als eigenaar hebt om jouw cryptomunten weg te houden van grijpgrage handen.

Het gezegde luidt niet voor niets:”If you don’t have the key, you don’t own the cryptocurrency”. Daarom is een eigen wallet ook aan te raden als je handelt met gerenommeerde partners.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Deze vragen moet je stellen als je niet in een Bitcoin-scam wil trappen
Sluiten