Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 5 jun 2018

Deze snoepautomaat accepteert alleen Bitcoins

De Bitcoin gekte lijkt bij sommige mensen toch behoorlijk door te slaan en overal duiken er allerlei projecten op, die te maken hebben met de cryptocurrency. Sommige mensen komen met puzzels en kunstwerken die coins verstoppen en de Bitcoin fan David Knezić bedacht dat ook kinderen bij Bitcoin betrokken kunnen worden. Tenminste dat zou je denken als je zijn Bitcoin snoepautomaat ziet.

Bitcoin snoepautomaat!?

Ja dat heb je goed gelezen. Knezić heeft een snoepautomaat gemaakt, die je alleen snoep geeft als je daar Bitcoins voor over hebt. Het apparaat gaat onder de naam Sweetbit en is gemaakt met een Arduino microcontroller. Op het apparaat is een QR code zichtbaar, die je met een Bitcoin betalingsapp kunt scannen. Het apparaat let de hele tijd op inkomende Bitcoin transacties en als je betaling verwerkt is kun je je hand ophouden voor M&M-achtige snoepjes.

Bitcoin snoepautomaat

Bitcoin betalingen zijn makkelijk

Knezić wil met zijn snoepautomaat demonstreren hoe makkelijk het is om Bitcoin betalingen te integreren in producten en projecten. Als je het zelfs eens wilt proberen, kun je zijn code vinden op Github.  En hoewel hij misschien gelijk heeft in dat het niet gekmakend moeilijk is, betekent het alsnog niet dat Bitcoin betalingen nu massaal worden geïntegreerd.

Bitcoin snoepautomaat

Problemen met betalingen

Er zijn op het moment namelijk nog wat kinkjes, die weggewerkt moeten worden. Voor kleine betalingen is het je geld eigenlijk niet waard, omdat de transactiekosten behoorlijk hoog zijn en de verwerkingstijden best lang. Je moet je bedenken hoe lang je bij zo’n snoepautomaat of ander apparaat wilt blijven hangen voordat je krijgt waar je voor hebt betaald.

Bitcoin snoepautomaat

Nieuwe snoep dispenser met Lightning Network

Dat is echter nu en er zijn verschillende plannen in werking, die de transactiekosten en tijden moeten verbeteren. Eén van die oplossingen is The Lightning Network, die het Bitcoin netwerk helpt door transacties eerst te bundelen om vervolgens als groep door de Bitcoin blockchain verwerkt te laten worden. Op het moment ondersteunt het netwerk transacties tot 150.000 dollar en Knezić geeft aan dat hij bezig is met een nieuw apparaat dat wordt gepowered door het Lightning Network. Dat zou dan al een stuk sneller moeten gaan en goedkoper zijn.

Waar Knezić nog iets soort van nuttigs heeft gedaan met zijn Bitcoin interesse, loopt het bij sommige mensen helemaal uit de hand en kan zelfs gesproken worden van een verslaving. Onlangs is dan ook de allereerste cryptokliniek geopend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Next Web

Reageer op artikel:
Deze snoepautomaat accepteert alleen Bitcoins
Sluiten