Bitcoin special: Nederlands S2F model, PlanB en Bitcoin voorspellingen

Tech Robert Kroes 21 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Veel mensen die in Bitcoin en andere cryptomunten beleggen volgen nauwlettend de analist PlanB. Deze Nederlandse analist heeft namelijk een analysemodel, het Stock-to-Flow (S2F) model ontwikkeld. Wie is deze man en waarom is het S2F model zo belangrijk? Wat kunnen we volgens hem van de Bitcoin prijs in september en per eind 2021 verwachten?

De Nederlandse analist PlanB krijgt steeds meer aandacht in de crypto-wereld met zijn S2F model. Op basis van dit model heeft hij een Bitcoin koersverwachting voor september gepubliceerd. Wij duiken in de geschiedenis van PlanB, het stock-to-flow model en natuurlijk de toekomstige Bitcoin prijs.

Wie is analist PlanB en wat doet hij met Bitcoin?

Net als Bitcoin uitvinder Satoshi Nakamoto kiest PlanB ervoor anoniem te blijven. Toch is er wel een stuk meer bekend over hem dan over Nakamoto. Zo weten we dat hij een Nederlander is. Op zijn eigen website stelt hij zich voor als een voormalig beroepsinvesteerder met 25 jaar ervaring in de financiële sector. Ook geeft hij aan een fascinatie voor risicomodellen en risicobeloning te hebben.

In een podcast met André Pompliano in 2020 gaf hij echter aan nog steeds deel uit te maken van een investeerdersteam dat een portefeuille van $ 100 miljard beheert. Deze podcast is nog steeds te beluisteren.

Wat heeft Plan B met Bitcoin?

Op zijn website verklaart de analist zijn naam ‘PlanB’. Hij ziet de Bitcoin als alternatief geldmodel voor het printen van geld door centrale banken. Hij verwacht dat dit door inflatie op lange termijn onder druk komt te staan. Zijn nickname 100trillionUSD is dan ook een verwijzing naar het biljet van 100 triljoen dollar dat in Zimbabwe werd uitgegeven tegen mega-inflatie. Vanuit deze interesse en zijn achtergrond ontwikkelde hij een model om de koers van de Bitcoin te voorspellen, het zogenoemde Stock-to-flow model.

Hoe werkt het Stock-to-flow model?

Het is een misverstand om te denken dat er geen stock-to-flow of S2F model bestond. Het model werd namelijk vóór toepassing bij de Bitcoin gebruikt in de grondstoffenmarkt, bijvoorbeeld de goudmarkt.

PlanB lanceerde zijn Stock-to-flow model, ook wel S2F model genoemd, voor Bitcoin in maart 2019. Het gaat uit van de totale hoeveelheid Bitcoin die op enig moment in circulatie is (stock) en de instroom van nieuwe BTC die geproduceerd wordt (de flow). Doordat de totale hoeveelheid BTC gemaximeerd is op 21 miljoen en er door halvings en het BTC protocol nauwkeurig bepaald kan worden hoeveel BTC er op een bepaald moment in omloop is en hoeveel nieuwe Bitcoin er geproduceerd wordt kan de schaarste op elk willekeurig moment berekend worden.

Doordat schaarste de prijs opdrijft kan het zou het model op deze manier de prijs van de Bitcoin op ieder gewenst moment (nu of in de toekomst) voorspeld kunnen worden. De vraag is of dat in de praktijk lukt. Je kan dat zelfs op dit moment controleren door alvast de live Bitcoin prijs te bekijken.

Hoe betrouwbaar is het Stock-to-flow model voor Bitcoin?

De reden dat het S2F-model zo populair werd is dat de voorspellingen akelig accuraat bleken. In onderstaand overzicht zie je hoe de prijs van de Bitcoin zich in de loop der tijd verhoudt tot de voorspelde koers op basis van het S2F-model.

Stock2Flow model Bitcoin
De Bitcoin koersverwachting van het stock2flow model afgezet tegen de Bitcoin prijs. Lookintobitcoin.com

Zoals je in de grafiek ziet zijn er afwijkingen, maar loopt de koers van de BTC regelmatig gelijk met de verwachting op basis van het S2F-model. Ook zie je dat er na afwijkingen altijd weer een beweging richting de S2F-voorspelling volgt. Het is dan ook niet voor niets dat Forbes dit model bestempelt als ‘waarschijnlijk de meest accurate methode om de Bitcoin prijs te voorspellen’. Ook wij zagen al eerder hoe accuraat de voorspellingen kunnen zijn. Toch is het ook hier niet zo simpel als het lijkt.

Kritiek en tekortkomingen van het S2F-model

Uiteraard zijn er ook critici van het Stock2Flow model. Nadat de munt net was uitgekomen werd er zelfs openlijk gespeculeerd of de relatie tussen de prijs en de schaarste niet een toevallige was. Inmiddels zijn deze wetenschappelijke discussies in het voordeel van het model beslecht. Een van de scherpere critici is Francis Tapon, die in deze video bespreekt waarom hij vraagtekens zet bij het Stock2Flow model.

Ook bedenker PlanB is de eerste om toe te geven dat zijn model geen absolute garanties biedt. Zo stelt hij in het hiervoor besproken interview met Forbes dat factoren als toenemende vraag en fundamentele factoren, zoals slecht nieuws, grote hacks of  toenemende regelgeving niet in het model te passen zijn.

De Bitcoin koersverwachting op basis van het Stock2Flow model

Met deze beperkingen in het achterhoofd is het natuurlijk wel interessant om te bekijken wat de voorspelling voor de rest van het jaar is. Uiteraard kun je natuurlijk ook de verwachting op korte termijn bekijken.

Voor de komende maanden heeft PlanB eerder deze week zijn worst case scenario’s gepubliceerd. Hij verwacht zeker een bull rally en deze zal volgens hem via de volgende minimumkoersen gaan verlopen:

Zoals PlanB zelf opmerkt lijkt de bodem voor september erg laag, maar dat blijkt op basis van de data wel accuraat. Daarbij noteert PlanB dat het een ‘worst case scenario’ is, dus dat de feitelijke prijs naar verwachting hoger zal zijn. Er lijken dus bij de huidige prijs genoeg kansen te zijn om flink te verdienen tegen het einde van het jaar, maar Bitcoin blijft Bitcoin.

Overigens zou je kunnen denken dat dit model wellicht ook werkt voor andere cryptomunten. PlanB zelf verwacht dat niet. Hij geeft aan dat hij dit model met 10 andere cryptomunten heeft getest, maar dat daar geen overeenkomsten zoals bij de Bitcoin te zien waren.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen