Robert Kroes
Robert Kroes Cryptocoins 16 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Is deze Bitcoin-stijging het begin van dé record-rally?

De Bitcoin en andere cryptomunten zijn de afgelopen dagen flink gestegen en de positiviteit lijkt aan te houden. Uiteraard leidt dit tot speculaties of we nu dé rally ingezet hebben die naar nieuwe koersrecords gaat leiden. Wij analyseren de situatie en schatten de kansen op een recordrally in.

De Bitcoin begint uitzonderlijk goed aan 2020

Als we naar de historische situatie kijken zien we dat de Bitcoin uitzonderlijk goed aan 2020 is begonnen. In een historische vergelijking laat The Wall Street Journal zien dat de Bitcoin in haar geschiedenis maar 4 maal eerder op 15 januari positief aan het jaar begon. Recordjaar 2017 zat daar overigens niet bij. Voor een eerdere positieve start van het jaar moeten we terugkijken naar 2014. Ook in absolute zin is beleeft de Bitcoin in 2020 een top-start. Alleen in 2012 begon met met hogere rendementen aan het nieuwe jaar. Op basis van een aantal factoren zou dit dus het begin kunnen zijn van een nieuwe record-rally.

Intrinsieke interesse in Bitcoin stijgt

De stijging werd dit jaar in de eerste plaats in gang gezet door de situatie in Iran, maar daarna bleek dat er ook meer intrinsieke belangstelling voor de Bitcoin is. In een eerdere analyse benoemden we de factoren die bijdragen aan de groei.

Daarnaast zien we dat de handelsvolumes stijgen en dat er ook meer interesse is in de crypto-sector als geheel. Dit kun je afleiden aan de sterke stijging van diverse Altcoins en de daarmee gepaard gaande relatieve daling van de Bitcoin-dominantie. Ook komt de aankomende halving dichterbij en dat zou de interesse voor de Bitcoin verder kunnen verhogen. Dit mede omdat de halving van de Bitcoin-forks juist tot verminderde interesse kan leiden.

Toch is het niet alleen hosanna.

Welke factoren missen om nu al van dé rally te kunnen spreken?

Allereerst is de vraag in hoeverre de Bitcoin daadwerkelijk groeit door nieuwe interesse. Of het een kwestie van cryptocomplotdenken is of dat de whales daadwerkelijk bezig zijn met een grootschalige pump-and-dump campagne is op dit moment niet vast te stellen. Er is echter een stevige groep investeerders die verwacht dat de grote spelers in de Bitcoin-wereld de prijs kunstmatig zullen opdrijven om zo een nieuwe golf van investeerders te trekken die bang zijn om meer rendement te missen. Wanneer de koers dan boven de huidige recordkoers van 2017 uit komt zou men de munt weer willen laten vallen en zo de winst incasseren.

Een tweede factor van betekenis is de uitkomst van de procedure die Faketoshi Craig Wright heeft lopen. Als hij er inderdaad in slaagt om meer dan een miljoen Bitcoins vrij te geven is het de vraag wat daarmee gaat gebeuren. Maakt Wright zijn dreigement waar? In dat geval dumpt hij zijn Bitcoin en zal veel aanbod de prijs drukken. Ook wanneer hij dit niet doet maar wel veroordeeld wordt tot betaling aan schadevergoeding aan de eisers ontstaat er onzekerheid. Wat doen zij met hun deel? Zijn zij genoodzaakt hun 50% (als deze wordt toegekend) te dumpen om de juridische kosten en advocaten te betalen?

Kortom, het vooruitzicht is positief, maar er moeten nog wat slagen om de arm gehouden worden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Is deze Bitcoin-stijging het begin van dé record-rally?
Sluiten