Bitcoin update: Bitcoin stijgt weer naar record, maar… Schaarste neemt toe

Crypto Robert Kroes 6 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Uiteraard kijken we in de middag weer naar de koers van de Bitcoin en de 25 andere grootste cryptomunten. Volgt er een nieuw record? Verder kijken we waarom de Bitcoin in schaarste toe zal nemen.

We trappen uiteraard af met de huidige stand van zaken voor Bitcoin en 25 andere grootste cryptomunten.

Bitcoin stijgt richting recordkoers in positieve cryptomarkt

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een koers van EUR 27.875,97 ($ 34.343,-) en dat is 9,15% hoger dan tijdens de Bitcoin update van gisteren. Ook de koersen voor andere cryptomunten zijn positief. Zo stijgt Stellar (XLM) liefst 87,46% in 24 uur. Veel andere cryptomunten schrijven hun winst ook in dubbele cijfers. Enige verliezer is Theta Network (Theta), dat 1,57% verliest. Verder valt op dat Ripple (XRP) ondanks de positieve koers qua marktkapitalisatie is gedaald naar de 5de plaats op de ranglijst. De hele top 25 cryptomunten met alle live cryptokoersen kun uiteraard op de site van TradeinCrypto.com live bekijken.

Bitcoin weer op weg naar record?

Met de stijging van vandaag handelt de Bitcoin zo’n $ 1.400,- onder de recordkoers van zondag. De snelle stijging betekent echter ook dat de vergoeding die betaald moet worden voor long-posities veel hoger ligt dan normaal. Om precies te zijn 15x zo hoog. Daarmee ligt een zogenaamde ‘long squeeze’ op de loer. Dit kan tot een correctie of horizontale prijsbeweging leiden. Er zijn echter veel factoren die de bull rally blijven steunen. Naast de hash rate betreft het vooral de schaarste aan nieuwe BTC. Deze schaarste zal de komende tijd toenemen.

Iran zorgt voor lagere mining capaciteit

Voor de oorzaak van toenemende schaarste moeten we naar Iran kijken. Hier heeft de overheid namelijk vorig jaar het minen van cryptomunten gelegaliseerd. Dit klinkt als goed nieuws, maar de keerzijde van de medaille is dat miners zich nu bij de overheid moeten registreren. Dit leidt tot hogere energieprijzen en opheffing van anonimiteit en daar is niet iedereen van gediend. Sinds de records uit december is de overheid dan ook begonnen met het actief oprollen van illegale cryptominers. Dit onder meer door tipgevers royaal te belonen. Inmiddels hebben al 1.620 illegale miningbedrijven de deuren moeten sluiten. Hierdoor is de mining van BTC dus minder verdeeld, waardoor grote spelers meer invloed op schaarste kunnen uitoefenen door hun aan- en verkoopbeleid.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen