Robert Kroes
Robert Kroes Tech 23 dec 2020

Bitcoin lunch break: Bitcoin stijgt, maar het draait om Ripple (XRP) [video]

Inmiddels is het weer lunchtijd op de financiële markten in Europa. Uiteraard bekijken we de actuele stand van Bitcoin en andere cryptomunten. Ook staan we uitgebreid stil bij de Ripple (XRP) die vanochtend het cryptonieuws domineerde.

Uiteraard beginnen we, zoals je gewend bent, met de actuele stand van zaken voor de Bitcoin en de top-25 cryptomunten.

Bitcoin stijgt, cryptomarkt blijft wisselend

We zagen tijdens de lunch van gisteren dat de Bitcoin boven $ 23.000,- bleef en vandaag zet de koersstijging van de grootste cryptomunt tot op het moment van schrijven door. De koers bedraagt nu EUR 18.960,63 ($ 23.105,67) en dat is 1,75% hoger dan gisteren. De rest van de cryptomarkt vertoont een wisselend beeld. Fikse verliezen (in dubbele cijfers) en sterke stijgingen wisselen elkaar af. Grootste winnaar in de top 25 is op dit moment Monero (XMR), dat 10,05% stijging noteert. Op grond van de live koersen, die je hier kan bekijken, is Ripple (XRP) de grootste verliezer met liefst 30,21% in 24 uur en daar geeft het nieuws van vanmorgen alle aanleiding toe.

Ripple officieel aangeklaagd door SEC, CEO roept op tot kalmte

We berichtten eerder al dat de Amerikaanse toezichthouder SEC actie neemt tegen Ripple (XRP). Die ‘toezegging’ heeft men vanmorgen gestand gedaan door een officiële aanklacht uit te brengen. De aanklacht is gericht tegen zowel CEO Brad Garlinghouse, Chris Larsen als het bedrijf Ripple Labs en behelst aanklachten voor onder meer het ongeregistreerd verkopen van de Ripple en de verkoop van hun persoonlijke bezit in XRP door beide heren. Cardano (ADA) oprichter Charles Hoskinson legt uit dat dit een zware aanklacht is.

Om zaken in perspectief te plaatsen moeten we opmerken dat de rechtszaak alleen voor Amerika geldt. Buiten Amerika lijken er weinig implicaties voor de Ripple (XRP) te zijn. Ook de business-partners van Ripple lijken vooralsnog niet geschrokken en de samenwerking voort te zetten. Dit niet in de laatste plaats omdat Ripple, Larsen en Garlinghouse logischerwijze aangekondigd hebben dat zij zich met hand en tand zullen verzetten.

Overigens geeft Garlinghouse in een memo uitleg aan het personeel en roept hen op om zich vooral geen zorgen te maken.

Impact van problemen Ripple (XRP). Wordt Bitcoin getroffen?

Een van de andere verwijten die de SEC aan Ripple maakt is dat zij cryptobeurzen betaald heeft om de munt te noteren voor handel. Hierdoor zouden ook deze cryptobeurzen het risico lopen op een aanklacht van de SEC. Kleinere cryptobeurzen anticiperen daarop om Ripple (XRP) preventief te delisten. Ook vrezen sommige analisten dat de SEC na Ripple andere cryptomunten in vizier zal nemen. Met name ChainLink (LINK) wordt als potentieel doelwit genoemd. Overigens is de bron daarvan niet geheel onbesproken en blijft een en ander sowieso speculatie.

Voor de Bitcoin heeft de hele situatie geen negatieve gevolgen voor de koers. Sterker nog, de waarde van een decentraal stelsel lijkt zich eens temeer te bewijzen. Bovendien zullen geschrokken beleggers die de XRP de rug toekeren toch een betrouwbaar alternatief voor hun cryptobelegging zoeken. Dit betekent naar verwachting nog meer vraag en dus meer schaarste. Kortom, genoeg om ook tijdens de eindejaarsperiode een oog op de cryptomarkt te houden.

 

Reageer op artikel:
Bitcoin lunch break: Bitcoin stijgt, maar het draait om Ripple (XRP) [video]
Sluiten