Fake News: Beeld rondom Bitcoin en terrorisme in Europa klopt niet

De kracht van Bitcoin en vergelijkbare projecten is de decentralisatie, waarmee anonimiteit gewaarborgd kan worden. Tegelijkertijd is dat ook meteen het belangrijkste kritiekpunt van tegenstanders. Terrorisme, drugshandel: allerlei illegale markten zouden de munt gebruiken om hun activiteit te verbergen.

Bitcoin wordt niet gebruikt voor terrorisme in Europa

Transparantie, dat zou nodig zijn. Dat valt echter allemaal wel mee, zo onthult een nieuw rapport van Europol. Het onderzoek schetst een duidelijk beeld van de bijdrage die cryptocurrencies aan de online misdaad leveren.

Het resultaat is een rapport van 72 pagina’s, het Internet Organized Threat Assessment 2018. Van ransomware tot kinderporno: Europol heeft naar het brede spectrum van online misdrijven gekeken.

Bitcoin of vergelijkbare munten zijn niet gebruikt bij welke terroristische aanval in Europa dan ook, zo bevestigt het rapport. In het verleden hebben verschillende terroristische groeperingen wel om Bitcoin-donaties gevraagd, waaronder Akhbar al- Muslimin, Dawaalhaq Islamic News Agency en Isdarat.

Bitcoin mining

Zij gebruikten dat geld echter enkel om hun online infrastructuur en servers te onderhouden. Er is een uitzondering gevonden: de door cryptocurrencies gesponsorde campagne Sadaqah, waarmee Moslims in het westen gerekruteerd werden voor de oorlog in Syrië.

“Toch zijn nul van de aanvallen op Europese grond gefinancierd via cryptocurrencies, ondanks de duidelijke potentie. Het gebruik van cryptocurrencies door terroristische groepen vond enkel plaats bij transacties van een laag niveau. Hun financiering komt nog steeds grotendeels voort uit conventioneel bankieren en geldtransfers,” aldus het rapport.

De conclusie wijst erop dat de Jihad-netwerk wellicht simpelweg met cryptocurrencies aan het experimenteren is. Een ding is echter meer dan duidelijk: het bestaande beeld van Bitcoin’s rol in mainstream terrorisme, klopt van geen kant. Er is geen enkel direct bewijs voor een verband.

Hier kun je het complete rapport raadplegen

 

Reageer op artikel:
Fake News: Beeld rondom Bitcoin en terrorisme in Europa klopt niet
Sluiten