Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 13 mrt 2018

De lange termijn: ‘zoveel is Bitcoin over tien jaar waard’

Bitcoin begint eindelijk weer te klimmen na een pijnlijk weekend. De toekomst van de munt ziet er goed uit voor de komende maanden, de korte termijn dus. Volgens prominent econoom en Harvard professor Kenneth Rogoff biedt de langere termijn echter slecht nieuws. Volgens hem ziet het komende decennium er namelijk niet goed uit voor de cryptocurrency.

Bitcoin over tien jaar

Tijdens een interview deelde hij afgelopen week zijn visie. Volgens hem zal Bitcoin binnen tien jaar slechts een fractie van zijn huidige prijs waard zijn. Op het moment van schrijven is dat 10.000 dollar. Maar waar gaat die plotselinge aanhoudende daling vandaan komen? Rogoff wijst daarbij vooral op de impact van wereldwijde regulatie. Overheden zullen ingrijpen, maar pas op de lange termijn. Volgens de econoom hoeven investeerders zich voorlopig nog geen zorgen te maken.

“Cryptocurrency heeft echt wereldwijde regulatie nodig,” aldus de topeconoom. “Zelfs als de Verenigde Staten ingrijpen en China mee gaat, maar Japan achterblijft, zullen mensen geld wit blijven wassen via Japan.” Oftewel, het moet op een overkoepelende en consistente wijze gebeuren, de regulatie. Anders werkt het niet. Dat is een drempel waarachter Bitcoin voorlopig zal kunnen blijven schuilen. Maar dat die regulering er komt, is volgens Rogoff onvermijdelijk.

Kenneth Rogoff Bitcoin

De sleutels tot het succes van Bitcoin zijn op dit moment witwasserij en belastingfraude. Althans, dat is wat de Harvard professor beweert: “Wanneer je de mogelijkheid wegneemt om geld wit te wassen en belasting te ontduiken, dan is het praktisch nut van Bitcoin als transactiemiddel zeer beperkt.”

Korte termijn versus de lange termijn

Maar goed, zoals de professor zelf ook erkent, zal dat nog lang duren. Dat vereist niet alleen wereldwijde wetgeving, maar ook regulering van hoe het internet werkt. Dat zijn flinke hordes die genomen moeten worden. De kans dat Bitcoin geheel verdwijnt, is dan ook nihil. De koerswaarde gaat volgens de expert dus echter wel drastisch zakken: “Ik denk dat 100 dollar veel aannemelijker is, dan 100.000 dollar. ” Dan heeft hij het dus over tien jaar vanaf nu. Tegelijkertijd blijft hij bevestigen dat de waarde niet binnen de komende maanden significant gaat dalen. Wellicht zelfs niet de komende jaren.

Wijze woorden, maar vergeet niet dat dit een voorspelling is, een mening. Zijn argumenten zijn sterk, maar uiteindelijk weet niemand welke kant het op gaat. Wellicht heeft Rogoff gelijk, of gaat de koerswaarde nog veel sneller inzakken. Voor hetzelfde geld knalt Bitcoin wel door naar de 100.000 dollar. Niemand weet het, en uiteindelijk blijft het jouw keuze om wel, of juist niet te investeren. Winstbejag versus vertrouwen in het praktisch nut, korte termijn versus lange termijn. Aan welke kant sta jij? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

?Lees ookHet moderne Wilde Westen: Bitcoin en andere cryptocurrencies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De lange termijn: ‘zoveel is Bitcoin over tien jaar waard’
Sluiten