Robert Kroes
Robert Kroes Tech 13/10/2020

Bitcoin staat op punt van uitbreken, overheden zoeken meer controle

De Bitcoin staat op het punt van uitbreken. Op basis van technische factoren schetsen we een scenario. Ondertussen signaleren we dat overheden zoeken naar manieren om meer controle over cryptomunten te krijgen. Wij zetten de zaken op een rij.

De Bitcoin groeit weer snel en nu institutionele beleggers toestromen lijkt er sprake te zijn van een nieuwe trend. Dit lijkt overheden nerveus te maken, want zij zoeken ineens massaal naar meer grip op de cryptomarkt. Ondertussen lijkt een uitbraak nabij, waarbij snel hoge koersen genoteerd kunnen worden. Wij zetten de zaken op een rij.

Institutionele beleggers stromen toe voor Bitcoin

We zagen in onze dagelijkse update van vandaag dat er weer een grote institutionele belegger in Bitcoin heeft geïnvesteerd en dat zich hiermee een trend lijkt te ontwikkelen. Dat gevoel wordt versterkt als we dit, inmiddels dus alweer achterhaalde, overzichtje bekijken. BTC-kenner Anthony Pompliano maakte namelijk dit weekend inzichtelijk hoeveel grote bedrijven al in Bitcoin investeerden.

Daar mogen we dus sinds vandaag in ieder geval één grote speler bijtellen. Met deze investeringen komt er meer enthousiasme voor de BTC en cryptomarkt op gang. Dit zorgt ervoor dat de grootste cryptomunt zich langzaam richting een volgende koersuitbraak beweegt en dat zou wel eens een koerssprong kunnen worden.

Hoe ver kan de Bitcoin stijgen?

We zagen in onze analyse van gisteren dat er nog twee obstakels zijn voor verdere groei van de Bitcoin. Het grootste obstakel lijkt tussen $ 12.000,- en $ 14.000,- te liggen. Dit is een sterke weerstandszone die jaar over jaar bevestigt lijkt te worden. Om die zone te doorbreken moet de BTC zo lang mogelijk tussen $ 10.500,- en $ 11.000,- blijven. De gedachte is dat men in dat geval volume opbouwt richting de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Men verwacht namelijk op basis van historische analyses dat na de verkiezingen de koers snel stijgt. Die historische analyse lijkt in dit geval bevestigd te worden aangezien de koers zich net zo gedraagt als in 2016.

Wanneer de $ 12.000,- verslagen wordt en men in een goed tempo (dus ook niet te snel) door kan groeien om zo richting $ 14.000,- te gaan kan men zich opmaken voor een laatste strijd. Op $ 17.000,- ligt namelijk nog één sterke weerstand voordat de weg naar recordkoersen open ligt. Hoewel we niet verwachten dat dit in één vloeiende beweging zal verlopen liggen er voor investeerders kansen op een fors rendement tussen $ 14.000,- en $ 17.000,-. Dit lijkt overheden nerveus te maken.

Overheden zoeken steeds meer controlemogelijkheden voor de cryptomarkt

Veel overheden lieten de cryptomarkt tot nu toe redelijk links liggen. Dit lijkt snel te veranderen. Zo maakte Spanje vandaag bekend dat zij van haar inwoners gaat eisen dat zij investeringen in crypto melden. De overheid van Nieuw Zeeland doet hetzelfde. De Amerikaanse belastingdienst zal volgen. Zij kondigden namelijk aan dat zij bij de aangifte over 2020 iedere Amerikaan gaan vragen naar hun cryptobezittingen in het afgelopen jaar.

De Centrale banken willen bovendien eigen digitale cryptomunten ontwikkelen. Zij stellen dat de particuliere cryptomunten juridisch gezien geen betaalmiddelen zijn. De Bank of England laat bij monde van Andrew Bailey zelfs weten dat zij ronduit nerveus is over de ontwikkelingen rondom de Bitcoin. Hij stelt dat de munt geen intrinsieke waarde heeft. Daarbij is de Bank of England van mening dat de BTC door hoge volatiliteit een te groot risico vormt om als betaalmiddel te dienen. Wel ziet men toepassingen van stable coins een rol spelen in het betaalverkeer. Uiteraard reageert de cryptogemeenschap niet positief. Zij zien privacy als een van de basisgedachten achter de munt. Deze was immers opgericht om centrale controle en te veel overheidsbemoeienis buiten de deur te houden. Vraag is dan ook hoe de toenemende controle van de overheid uit zal werken op de cryptomarkt. Wij blijven dat uiteraard volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin staat op punt van uitbreken, overheden zoeken meer controle
Sluiten