Robert Kroes
Robert Kroes Tech 23 okt 2020

Bitcoin update: koers stijgt, maar zorgen China en slapers voor een dip?

De Bitcoin blijft onderwerp van gesprek en hoewel de koers stijgt komen er enkele signalen dat de bomen voor de munt niet (rechtstreeks) tot in de hemel groeien. Wij maken bij het sluiten van de Europese markten de balans op over de afgelopen week en bespreken twee signalen waaruit je kunt concluderen dat er een stabilisatie of correctie op komst is.

Zoals we gewend zijn kijken we eerst naar de actuele situatie van de Bitcoin (BTC) en cryptomarkt.

Bitcoin stijgt, cryptomarkt lijkt te keren

De groei van de Bitcoin, die we vanmiddag al zagen vertragen, lijkt tot stilstand te komen. Als we bij het sluiten van de Europese financiële markten de koers van de Bitcoin bekijken zien we dat deze op het moment van schrijven EUR 10.913,89 ($ 12.937,05) noteert. Dit is slechts 0,22% hoger dan de koers van gisteren. Doordat we de update van gisteren iets later verzorgden zien we in de feitelijke vergelijking zelfs een verlies optreden. Daarmee nemen we een voorbode op de trend die de cryptomarkt in de live koersen van onze collega’s van Tradeincrypto.com laat zien. Daar noteren de meeste cryptomunten namelijk inmiddels een dagverlies. De oorzaken voor deze verklaring zijn makkelijk te duiden.

Hierdoor stagneert de Bitcoin koers

Uiteraard steeg de Bitcoin hard door het positieve nieuws rondom PayPal, maar die gebeurtenis is inmiddels ingeprijsd. Daarbij blijkt dat investeerders de mijlpaal van $ 13.000,- als een goed moment zien om hun winst te incasseren. Uit onderzoek van cryptobriefing.com blijkt namelijk dat de prijsstijging van 21 oktober ertoe leidt dat veel investeerders hun Bitcoin naar beurs-wallets transfereren. Dat duidt erop dat zij een verkoop overwegen. Het opvallende is dat hier veel ‘slapers’ bij zijn die hun BTC meer dan 2 jaar in portefeuille hadden. Doordat investeerders deze aankomende mogelijke verkoopgolf zien worden zij onrustig. Uit andere cijfers blijkt dat deze onrust niet voortkomt uit gebrek aan enthousiasme. Het lijkt er meer op dat zij een kans zien om goedkoop in te kopen en daarom het juiste moment afwachten. Kopers hebben op dit moment dan ook het overwicht.

Ook de cryptomarkt als geheel krijgt (wat) tegenwind

Nu hebben veel cryptomunten op dit moment de neiging om de koers van de Bitcoin te volgen, maar dit is niet de enige reden voor rode cijfers. Berichten uit China zorgen namelijk voor onrust. Eerder vanmiddag werd bekend dat de Chinese regering zich over een conceptwet buigt. Deze conceptwet is opgesteld door de Chinese Centrale Bank. Zij zijn, zoals je wellicht hebt meegekregen, van plan een Chinese Centrale cryptomunt te introduceren. Wie het wetsvoorstel bestudeert ziet dat men deze ‘op zijn Chinees’ wil beschermen. Zij stellen namelijk voor om het ontwikkelen van digitale munten die aan de digitale Yen gekoppeld worden te verbieden. Dit betekent dat bijvoorbeeld stable coins niet aan de Yen gekoppeld mogen worden. Daarbij lijkt het erop dat de Chinese overheid het met de digitale Yen sowieso moeilijker wil maken voor andere investeerders in de Chinese markt. Gezien het enorm aantal (potentiële) investeerders in die markt zorgt dit voor onrust.

We zijn dan ook benieuwd hoe het weekend voor de Bitcoin en andere cryptomunten zal verlopen. Met name de Aziatische markt (die ongeveer vanaf middernacht Nederlandse tijd opent) zou wel eens het sentiment kunnen zetten.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin update: koers stijgt, maar zorgen China en slapers voor een dip?
Sluiten