Robert Kroes
Robert Kroes Tech 19 okt 2020

Bitcoin update: koersstijging op gedenkwaardige dag

De Bitcoin begint op de Europese markt goed aan de nieuwe week. Op deze gedenkwaardige dag is het wel eens anders geweest op de financiële markten. Wij kijken terug. Ook kijken we naar een gebeurtenis die van deze maandag wel eens een gedenkwaardige dag kan maken.

Zoals te doen gebruikelijk kijken we eerst naar de Bitcoin update na het sluiten van de Europese beurzen. In onze update van vrijdag zagen we koersdalingen. Vandaag was dat gelukkig weer anders.

Bitcoin stijgt aan begin van nieuwe handelsweek

Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een koers van EUR 10.014,35 ($ 11.791,92) en dat is een stijging van liefst 3,06% ten opzichte van gisteren. Wanneer we de live cryptokoersen van onze collega’s van Tradeincrypto.com bekijken zien we dat de belangrijkste cryptomunt daarmee een overwegend positieve top 25 van cryptomunten aanvoert. Zoveel positiviteit is op deze maandag niet vanzelfsprekend.

Bitcoin presteert goed ondanks historische erfenis

Vandaag exact 33 jaar geleden, op maandag 19 oktober 1987 was het namelijk black Monday op de Amerikaanse en Europese financiële markten. Het duurde tot begin 1989 voordat de koersen terug waren op het niveau van voor de black Monday. Hoewel de koersen harder daalden dan tijdens de beurscrash van 1929 (toen op 24 oktober black Thursday de koersen dramatisch liet vallen) was de impact daarmee beperkt korter. Naast deze beladen geschiedenis kan deze maandag ook een dag worden die in toekomstige geschiedenisboeken wordt opgenomen.

Proces tegen monster BTC-fraudeur Alexander Vinnik van start

Vandaag is namelijk in Parijs het proces gestart tegen de Rus Alexander Vinnik. Hij wordt gezien als de grondlegger van de ‘Ransomware’ fraude. Hier zouden zo’n 200 slachtoffers 135 miljoen Euro aan hem verloren zijn. Ook ziet men hem als het brein achter de fraude bij cryptobeurs Mt. Gox, die zelfs tot de ondergang van de beurs leidde. Hier zou hij liefst 375 miljoen dollar bij buitgemaakt hebben. In totaal heeft hij volgens berekeningen voor 4 miljard buitgemaakt.

Dit zou hij witgewassen hebben met zijn eigen cryptobeurs BTC-e. Hier heeft hij van 2011 tot zijn arrestatie in 2017 liefst 7 miljoen Bitcoin in de beurs geïnvesteerd en weer 5,5 miljoen BTC van die beurs gehaald.

Het was dan ook de FBI die hem in combinatie met de Griekse autoriteiten ten val bracht. Aangezien hij echter ook in Frankrijk diverse partijen oplichtte stemde Griekenland in met zijn uitlevering. In Parijs staat hij nu terecht voor een fraude van 8 miljoen dollar. De verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht en ontkent alle beschuldigingen. Met de Franse rechtszaak wacht Vinnik naar verwachting een tour langs verschillende rechters in verschillende landen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin update: koersstijging op gedenkwaardige dag
Sluiten