Robert Kroes
Robert Kroes Tech 13 augustus 2020

Bitcoin minder anoniem dan gedacht; Amerika pakt crypto van terroristen

Veel mensen denken dat de Bitcoin anoniem is. In de praktijk is dat niet het geval. Dat blijkt regelmatig als er weer eens cybercriminelen worden gepakt via het spoor dat zij met Bitcoin of andere cryptomunten achterlaten. Vandaag maakte de Amerikaanse justitie bekend dat zij ingreep bij de cryptofondsen van terroristische groeperingen. Een kijkje achter de schermen.

Met Bitcoin kun je snel financiële transacties doen. Ook kun je redelijk anoniem zaken doen. Zolang de gebruiker te goeder trouw is, is dat natuurlijk prettig. Helaas zien ook veel criminelen en terroristen het voordeel van deze manier van financieel verkeer. De Amerikaanse justitie maakte dit duidelijk door de accounts van terroristische organisaties in beslag te nemen. Het betreft onder meer accounts van al-Qaeda, IS en al-Qassam, de militaire tak van Hamaz. Wij zetten op een rij hoe deze onfrisse partijen aan hun Bitcoin kwamen. Dat is soms verrassend geraffineerd en soms opvallend simpel.

Bitcoin doneren voor Al-Qaeda

Al-Qaeda vulde haar Bitcoin aan door donaties via Telegram en andere social media. Wie snel naar de advertenties keek (en de algoritmes van social media) dachten dat het advertenties waren voor donatie aan liefdadigheidsprojecten. Wie echter kennis van zaken had zag snel dat men donaties zocht voor gewapende acties. De eenmaal gedoneerde BTC werd vervolgens viaa Telegram-kanalen heen en weer gestuurd in een poging om de cryptomunten wit te wassen.

Dit is een redelijk geraffineerde constructie in vergelijking met de financiële operatie van een andere terreurorganisatie, IS.

IS houdt het bij ‘simpele’ oplichting met betaling in Bitcoin

Ook IS ziet de voordelen van digitaal betalen en had een flink aantal cryptomunten verzameld. Hier zat geen lastige techniek achter. Zo plaatste men tijdens de meest zware corona-periodes advertenties voor medische mondmaskers, af te rekenen in cryptomunten. Degenen die betaalden waren hun virtuele valuta kwijt en gingen alsnog zonder mondkapje over straat. Klaarblijkelijk dacht IS dat de Bitcoin 100% anoniem is, want men liet het geld gewoon op wallets staan.

al-Quassam zit in het midden

De militaire tak van Hamaz wilde dan geen mensen oplichten, maar had wel duidelijk het idee dat de Bitcoin anoniem was. In advertenties via hun website vroeg men openlijk om donaties in Bitcoin om met geweld toe te kunnen slaan. Aangezien de munt volgens hen anoniem is  was het een mooi betaalmiddel om de strijd te financiëren.

De Amerikaanse overheid dacht daar duidelijk anders over en heeft de netwerken inmiddels opgerold. Samen met de financiële infrastructuur van andere terroristische organisaties leverde deze actie 300 accounts van wallets, 4 websites en 4 Facebook-pagina’s op. Deze zijn in afwachting van het proces in beslag genomen en voor zover mogelijk offline gehaald. Justitie maakte geen exacte bedragen bekend, maar het zou om miljoenen dollars gaan en de grootste inbeslagname van werkkapitaal van terroristen, die het digitale geld anders hadden gebruikt voor de strijd. Overigens is Bitcoin al lang niet meer de favoriete cryptomunt van criminelen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: Washington Post

Reageer op artikel:
Bitcoin minder anoniem dan gedacht; Amerika pakt crypto van terroristen
Sluiten