De Bitcoin als ‘save haven’ of ‘veilige haven’. Wat betekent dat?

Steeds vaker spreekt men over de Bitcoin als ‘save haven’ of ‘veilige haven’ en de waarde die dit voor investeerders heeft. Vraag is wat dit precies betekent en waarom dit zo interessant is voor investeerders. Wij zetten een en ander op een rij.

De Bitcoin, geld of geen geld?

Hoewel de Bitcoin door velen als ‘digitale valuta’ wordt gezien beschouwen veel landen hem niet als geld in de zin van de wet. Dit zien wij bijvoorbeeld in Nederland. Daarmee gelden allerlei regels die voor wettelijk betaalverkeer gelden, niet voor cryptomunten. Doordat de Bitcoin bovendien niet gereguleerd is vanuit een centrale organisatie of de overheid is zij voor veel mensen aantrekkelijk in geval van spanningen.

De Bitcoin: veilige haven bij financiële spanningen

De positie van de Bitcoin als ‘save haven’ of ‘veilige haven’ tegen valutarisico’s zie je vooral als de inflatie in landen toeslaat. Veel mensen denken dat dit is sinds de Chinese valutacrisis. Dat is echter onjuist. Al bij de val van de Turkse Lira van vorig jaar bleek dat mensen hun lira’s snel omzetten in Bitcoin. Doordat de Chinese markt veel groter is dan de Turkse valt de positie van de Bitcoin nu wel meer op.

Het probleem voor Chinese rijken is namelijk dat de Chinese Yen al tijden onder druk staat door de handelsoorlog met Amerika. De overheid controleert bovendien het bankwezen. Hierdoor willen veel Chinezen hun Yen niet bij banken ruilen voor andere valuta. Het kopen van de Bitcoin is voor hen een goed alternatief. Zo beschermen zij hun kapitaal tegen grote inflatie en te veel bemoeienis van de Chinese overheid. Zie daar de Bitcoin als veilige haven in de praktijk.

Ook elders veilige haven?

Naast de Chinese markt zien we nu dat de Bitcoin ook in andere markten de rol van veilige haven op zich neemt. Zo is de koers van de Bitcoin in Argentinië sterk gestegen sinds de val van de Pesos . Ook in Hong Kong stijgt de koers van de Bitcoin sinds er daar rellen uitbraken. Al eerder zagen we de belangstelling uit Afrika toenemen.

Hoe haal je voordeel uit de status van veilige haven?

Deze status en situatie biedt natuurlijk mogelijkheden voor handelaren. Zo neemt de vraag naar Bitcoin toe en dat is gunstig voor de prijs. Ook zien we dat er op lokalen Argentijnse en Hong Kong cryptobeurzen meer betaald wordt voor de Bitcoin dan elders. Zo ligt de premie in Argentinië op meer dan 5%. Tot slot zien we dat ook op de grijze markt voor Bitcoin de koersen stijgen. Dit ondanks de risico’s. Daarnaast speculeert men nu ook op de rol van Bitcoin als veilige haven. Dit zien we bijvoorbeeld bij de komende Brexit.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
De Bitcoin als ‘save haven’ of ‘veilige haven’. Wat betekent dat?
Sluiten