Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 20 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

Het grote risico: de verdeling van alle Bitcoin is verrassend

Hoewel er behoorlijk wat mensen bezig zijn met Bitcoin, lijkt het overgrote deel van de coins in handen te zijn van een relatief kleine groep investeerders. Deze kleine groep heeft dusdanig veel bitcoins in hun wallets, dat hun cryptocoins zelfs met de brute daling in waarde van de afgelopen tijd nog steeds samen miljoenen euro’s waard zijn. Uiteraard is dit stof tot nadenken voor veel conspiracy aanhangers.

Minder dan 1 procent wallets gespekt met 61 procent bitcoins

Als je de cijfers op een rijtje zet, is het schokkend hoe weinig bitcoins er zitten in het overgrote deel van de wallets. Zo zijn er in totaal zo’n 23 miljoen Bitcoin wallets, waarvan in 13.000 maar een fractie van een Bitcoin zit. De top 111 wallets hebben aan de andere kant meer dan 10.000 coins elk.

Als we kijken naar de meest recente calculaties van BitInfoChart zou 87 procent van de gemijnde coins geparkeerd zijn in een halve procent van de wallets. 61 procent van de bitcoins zou zelfs zitten in maar 0,07 procent van de wallets.

Grote wallets worden alleen maar groter

Opvallend aan de “grote” wallets is dat ze niet de behoefte lijken te hebben om hun coins kwijt te raken. Hoewel een groot deel van de wallets redelijk actief is, lijkt het doel alleen maar te zijn om de wallets verder te spekken. De eigenaars van de wallets lijken gebruik te maken van de dalingen in waarde en kiezen dat als moment om extra coins toe te voegen aan hun vermogen.

Zo werden er aan de grootste wallet maar liefst 60.000 bitcoins toegevoegd aan het einde van 2017, toen de waarde zo drastisch was gedaald. De op één na grootste wallet zou van de cryptocurrency exchange BitFenix zijn en maar liefst 163.133 bitcoins bevatten, wat op het moment zo’n 1,12 miljard euro waard is.

Er wordt ervan uitgegaan dat het een cold wallet is, wat betekent dat hij offline wordt gehouden om hacks te voorkomen.

grootste Bitcoin wallet
Waarde van de grootste Bitcoin wallet

Ook meeste altcoins in handen van kleine groep

Ook bij altcoins zien we eenzelfde soort fenomeen en zijn de meeste coins in het bezit van een kleine groep. Bij Litecoin zit in 0,001 procent van de wallets maar liefst 42 procent van de cryptocoins.

Meer dan 70 procent van de coins zou zelfs in maar 0,15 procent van de wallets zitten. En waar je bij Bitcoin nog zou kunnen zeggen dat veel van de grote wallets in het bezit zijn van exchanges omdat ze vrij actief zijn, geldt dit niet voor de Litecoin wallets.

Bij de grote Litecoin wallets is er nauwelijks activiteit, wat doet vermoeden dat in het bezit zijn van rijke investeerders.

Bitcoin wallet

Mogelijke machtspositie

Sommige mensen vinden het zorgwekkend dat zoveel van de coins in het bezit zijn van een relatief kleine groep mensen. Deze zouden namelijk voor allerlei onheil kunnen zorgen op de cryptocurrency markt.

Als de bezitter van een grote wallet besluit zijn coins te gaan verkopen, zou de waarde van de coins een duikvlucht nemen. De coins hoeven niet eens echt verkocht te worden om voor nare gevolgen te zorgen.

In 2017 zorgde de investeerder Roger Ver voor problemen op de Bitcoin markt toen hij tienduizenden coins op verschillende exchanges zette en daarnaast ook nog kritiek uitte op de cryptocurrency. Het zou één van de redenen kunnen zijn dat de waarde van Bitcoin eind vorig jaar zo hard daalde.

Bitcoin

Waarde cryptocoins beïnvloeden

In een gesprek met Digital Trends vertelt Edgar Bers van HashFlare dat bezitters van grote wallets mogelijk met opzet de waarde van cryptocurrencies laten dalen door bijvoorbeeld veel coins te verkopen of door publiekelijk kritiek te uiten.

Wanneer de waarde vervolgens daalt kunnen ze hun virtuele portemonnees weer verder spekken met goedkopere coins. Helaas lijkt het erop dat kleinere investeerders hier niet zoveel tegen kunnen doen en daar de dupe van worden. Ze kunnen zich helaas ook niet eens verenigen om samen de overhand te krijgen.

Maar het is in ieder geval positief voor Bitcoin en Litecoin dat rijke investeerders erin geïnteresseerd lijken te zijn. Als je gestrest wordt van het hele cryptocurrency verhaal, kun je er ook op een wat leukere manier mee omgaan. So kun je binnenkort in het spel CryptoHunt spelen met Pokémon en krijg je als beloning echte cryptocoins.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Digital Trends

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Het grote risico: de verdeling van alle Bitcoin is verrassend
Sluiten