Robert Kroes
Robert Kroes Tech 19 jun 2019

Bitcoin VS Facbook Project Libra 3-0, koersen consolideren

De Bitcoin reageert met bijna 60% marktaandeel soeverein over de cryptomarkt. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen Facebook gisteren de white paper voor Project Libra lanceerde. Zou de Bitcoin enthousiast worden en een rally starten of juist voorzichtig ontzag voor de komende concurrent tonen en de koersen buigen? Niets van dat al! De Bitcoin blijft soeverein bezig en beziet hoe Project Libre binnen 24 uur al 3-0 achter staat. Hoe dit de cryptokoersen beïnvloedt? Dat vertellen we je uiteraard ook.

Lancering van Facebook Project Libra was een anti-climax

Gisterenmiddag wist ik na het bestuderen van het white paper al dat er weinig nieuws over was gebleven na de eerdere onthullingen. De presentatie was dan ook nogal teleurstellend. Mijn mening bleek overeen te komen met die van het grootste deel van de cryptomarkt. Kort samengevat: gezien het enorme gebruikerspotentieel heeft dit project zeker kans van slagen, maar echt bijzonder is het allemaal niet. Getuige de consoliderende koersen van gisteren voelden ook investeerders nog geen uitgesproken angst of blijdschap. Uiteraard kwamen er in de loop van de dag wel een aantal reacties los. Daardoor staat het nu, binnen 24 uur, al 3-0 voor de Bitcoin. Tel je mee?

1-0 Privacy voor gebruikers

Facebook en privacy, veel tegenstrijdiger kan je een zin niet beginnen. Facebook dacht dat probleem op te lossen door het hele project onder te brengen in een ‘onafhankelijk’ orgaan (zie 2-0). Des te opmerkelijker dat ze de bijbehorende cryptomunt wel in een directe dochteronderneming laten ontwikkelen. Zeker omdat voor die cryptomunt een volledige identificatie nodig is. De begrijpelijke zorg dat het zo wel heel makkelijk is om alle data aan personen te koppelen klinkt dan ook van diverse kanten. Hoewel de Bitcoin ook niet volledig anoniem is wordt de privacy daar wel beter beschermd.

2-0 (Geen) decentralisatie

Een van de kernbegrippen van cryptomunten is dat er geen centraal controlerend of regelgevend orgaan is. Facebook doet dat net andersom. Je kunt een controlerende positie (node) kopen voor $ 10 miljoen. Vervolgens krijg je niet alleen één van de nodes, maar kun je (of daar aparte voorwaarden voor gelden is niet bekend) ook een plekje in het bestuur van het controlerend orgaan krijgen. Hiermee is er dus een controlerend orgaan geschapen en valt de bodem onder een ‘cryptomunt’ weg. Facebook noteert terecht dat het orgaan onafhankelijk is van haar organisatie, maar met een dergelijke investering heeft het orgaan natuurlijk wel een eigen belang en dat hoeft niet direct het belang van de investeerders/gebruikers te zijn.

3-0 Wellicht komt er helemaal geen Project Libra

Gisteren werd bekend dat men de cryptomunten in 2020 in circulatie wil brengen. Men denkt daarbij vooral aan India omdat daar ruim 63 miljoen actieve Facebook-gebruikers zijn. Het grootste deel van hen heeft geen bankrekening. Klinkt als een geweldige user-case, maar… laat India nu net een totaalverbod op cryptovaluta overwegen en zelfs 10 jaar celstraf voor overtreders in het vooruitzicht stellen. Nu treft zo’n verbod de Bitcoin natuurlijk net zo hard, ware het niet dat de Bitcoin al heeft laten zien dat zij elders voldoende draagvlak heeft. Bovendien hebben diverse overheden al laten weten dat zij in de Bitcoin geen bedreiging voor de financiële infrastructuur zien en met regelgeving komen om de handel te verbeteren. Bij Project Libra ligt dat anders. Zo riepen zowel Amerikaanse als Euro-politici al op tot uitstel, onderzoeken en zelfs een verbod.

De Bitcoin toont zich niet onder de indruk

De Bitcoin en andere cryptomunten tonen dan ook een consolidatie, waarbij de koersen vooral zijwaarts bewegen. Van enig effect van Project Libra op de prijzen en/of koersontwikkeling is niet gebleken.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Reageer op artikel:
Bitcoin VS Facbook Project Libra 3-0, koersen consolideren
Sluiten