Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 7 feb 2018

Hoe deze onbekende cryptocurrency Bitcoin zou kunnen vernietigen

Eind vorig jaar was het één en al feest bij Bitcoin houders, omdat de prijs opeens door het dak ging. Dit jaar begint het somber voor Bitcoin en de prijs lijkt alleen maar te dalen. Sinds het hoogtepunt van 20.000 dollar per coin niet al te lang geleden, is de waarde nu gezakt naar 7,5 duizend dollar. Recente berichten zouden erop duiden dat deze waardedaling veroorzaakt zou kunnen worden door de redelijk onbekende cryptocurrency Tether.

Tether is gekoppeld aan fiduciair geld

Bij Tether werkt het allemaal net iets anders dan bij Bitcoin en de meeste andere cryptocurrency. Waar een bitcoin eigenlijk iets ontastbaars is, zijn de coins van Tether allemaal gekoppeld aan een dollar of bijvoorbeeld een euro. Dit is gedaan om de waarde van de coins minder volatiel te maken en dit soort coins worden daarom ook vaak stablecoins genoemd. Voor elke Tether in de wereld, zou er 1 dollar ergens op een bankrekening staan. Als je coins hebt, weet je dus altijd zeker dat je ze altijd nog kunt omwisselen voor de dollars die ze representeren.

Tether

Bitcoin waarde kunstmatig hoog gehouden

Wat heeft Tether dan met de waarde van Bitcoin te maken? Onlangs dook er een rapport op met de titel “Quantifying the Effect of Tether”, waarin redelijk overtuigend wordt beargumenteerd dat Tether in het verleden gebruikt zou zijn om de waarde van Bitcoin omhoog te halen. De auteur laat zien dat telkens wanneer de waarde van Bitcoin begon te dalen, Tether tokens werden gebruikt om bitcoins te kopen en de waarde op deze manier weer wat omhoog te krikken. Om deze manier werd de waarde kunstmatig omhoog gehaald, wat uiteindelijk de reden zou kunnen zijn voor de drastische waardedaling op het moment.

Tether

Helemaal geen dollars op de bank

Dit rapport alleen zou op zich niet zo rampzalig hoeven te zijn voor de waarde van Bitcoin maar in combinatie met een ander rapport van cyberveiligheid expert Tony Arcieri wordt het wat grimmiger. Hierin wordt namelijk geopperd dat Tether tokens helemaal niet gekoppeld zijn aan echte dollars, maar dat de coins gewoon uit het niets worden gecreëerd om vervolgens uit te geven aan bitcoins. Deze claim wordt versterkt door het feit dat plannen voor een accountantscontrole door de firma Friedman LLP onlangs uiteindelijk niet doorgingen. Iets anders dat niet meewerkt is de link van het bedrijf met de populaire beurs Bitfinex, die ook redelijk dubieus lijkt te zijn.

bitcoin shirt

Niks aan de hand

Mocht Tether helemaal niet gekoppeld zijn aan dollars op de bank, dan zou dat gezien de omstandigheden dramatisch kunnen zijn voor de prijs van Bitcoins. Maar geruchten alleen al kunnen ook al grote schade berokkenen en mogelijk zou dat op het moment gaande kunnen zijn, gezien de recente waardedaling van Bitcoin. Tether blijft echter volhouden dat er gewoon genoeg dollars op de bank staan en dat er niks aan de hand is. Mocht er toch iets aan de hand zijn, zou de prijs van bitcoin mogelijk kunnen dalen tot zo’n 2000 dollar.

Hoewel het er redelijk dubieus uitziet, zou het natuurlijk kunnen dat er inderdaad gewoon geld op de bank zit om de Tether tokens waarde te geven. Wil je meer weten over Tether? Lees dan in dit artikel over de vijf redenen om wel of juist niet voor de cryptocurrency te gaan. De besproken rapporten kunnen een zesde reden vormen om niet voor de cryptocurrency te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Lifehacker

Reageer op artikel:
Hoe deze onbekende cryptocurrency Bitcoin zou kunnen vernietigen
Sluiten