Robert Kroes
Robert Kroes Cryptocoins 1 nov 2019

De Bitcoin: wel of geen loterij en wat zijn de winkansen?

Critici van cryptomunten en Bitcoin zeggen wel eens dat de handel in Bitcoin een loterij is. Daar kun je natuurlijk van alles van vinden, maar wij nemen elke mening serieus. Daarom vandaag de vraag: “Is de Bitcoin wel of geen loterij?”

Waarom de Bitcoin geen loterij is

Aangezien ik als schrijver van de dagelijkse crypto-analyse en veel andere crypto-artikelen intensief met de cryptomarkt bezig ben zie ik genoeg aanwijzingen die erop duiden dat de Bitcoin geen loterij is. Ik zet mijn argumenten op een rij.

De koers van de Bitcoin is niet onzeker

Allereerst is het koersverloop niet onzeker. Uiteraard zijn er, naar mate de termijn die je beoordeelt korter wordt, onzekerheden in de koersen. Deze volatiliteit is echter niet alleen voorbehouden aan de Bitcoin. Wel is duidelijk dat op lange termijn er haast geen (legale) investering zo rendabel blijkt als de Bitcoin.

De koers van de Bitcoin wordt steeds voorspelbaarder

Zoals we zagen is het pas 11 jaar geleden dat de White Paper van de Bitcoin gepubliceerd werd en is de koershistorie op de beurs korter dan 10 jaar. Hierdoor zijn statistieken niet altijd even betrouwbaar. Naar mate de historie langer wordt zal die betrouwbaarheid toenemen. Een ander effect wordt veroorzaakt door (een gebrek aan) regelgeving. Hierdoor zien we regelmatig koersmanipulatie, die in de wereld van cryptohandel is toegestaan. Hier kun je overigens ook op anticiperen.

Bij beleggen in Bitcoin bepaal je zelf of je wint

Waar de uitkomst van een loterij altijd ongewis is en je meestal jouw inleg kwijt bent is dat bij de Bitcoin anders. Allereerst is de kans dat de waarde van jouw inleg binnen een week nul wordt (zoals bij een niet-winnend lot na de loterijtrekking) zeer gering. Daarnaast kun je bij iedere koersbeweging zelf bepalen of je uitstapt of vast blijft houden.

Maar wat nu als de Bitcoin wel een loterij blijkt?

Zelfs in het geval dat de Bitcoin wel een loterij is blijkt dat je beter mee kunt spelen in de Bitcoin dan in de lotto. Een Twitteraar die de vergelijking beu was ging aan het rekenen. Het is een Amerikaan, dus eerst berekende hij hoeveel de gemiddelde Amerikaan inlegt bij de lotto. De gemiddelde inleg blijkt uit te komen op $ 412,- per jaar. Vervolgens rekende hij uit welk resultaat diegene had gehad als hij die $ 412,- per jaar in de Bitcoin had ‘gespeeld’ in plaats van in de loterij. In zijn grafiek zie je de resultaten. Een loterij met deze winsten voor iedere deelnemer heb ik nog niet kunnen vinden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De Bitcoin: wel of geen loterij en wat zijn de winkansen?
Sluiten