Robert Kroes
Robert Kroes Tech 6 jun 2019

Zo manipuleren Whales de koers van de Bitcoin

De koers van de Bitcoin wordt voor de meeste investeerders bepaald door de beurskoersen. Deze beurskoersen komen normaal gesproken tot stand op basis van de wet van vraag en aanbod. Wie de koersen sinds de stijging van begin april nauwlettend in de gaten houdt en de transacties van whales daarnaast legt komt tot opmerkelijke conclusies. Het lijkt er sterk op dat de whales momenteel de koersen bewust manipuleren. Wij zetten op een rij hoe zij dit doen.

Wat is een Bitcoin whale?

Een Bitcoin whale is de bijnaam voor een Bitcoin-adres (dat kan een persoon zijn, bedrijf of andere organisatie) dat een grote hoeveelheid Bitcoin bezit. Kort gezegd zijn er 5 soorten whales. Zo zijn er de cryptobeurzen die hun handelsvoorraad beheren en soms transacties doen. Een tweede groep zijn de vroege investeerders. Zij hebben hun cryptomunten in het begin gekocht en bewaren deze voor een later moment. Deze groep handelt niet of nauwelijks. De derde groep whales zijn de ‘zwarte walvissen’. Zij hebben hun vermogen in (cyber)criminaliteit verdiend en parkeren daar hun winsten. De vierde groep zijn institutionele beleggers die een portefeuille aanleggen voor langdurig beheer. De laatste groep is de groep die grote hoeveelheden Bitcoin en andere cryptomunten houdt voor de handel. Die groep kan de koersen manipuleren.

Is koersmanipulatie van de Bitcoin strafbaar?

Doordat de Bitcoin niet gereguleerd is en er geen centraal beheer is zijn er ook geen regels voor de beurshandel. De Amerikaanse beurswaakhond SEC doet wel zijn best, maar buiten Amerika zijn zaken veel minder duidelijk geregeld. Daarom is het manipuleren van de Bitcoin-koers of koers van welke cryptomunt dan ook niet strafbaar. Dit biedt mogelijkheden voor kapitaalkrachtige groepen die dergelijke praktijken niet op andere investeringsplatformen, zoals aandelenmarkten mogen toepassen.

Hoe werkt Bitcoin manipulatie?

Als je de koers van de Bitcoin wilt beïnvloeden kun je het beste de koers in de gaten houden en bekijken in welke richting deze beweegt. Als jouw belang groot genoeg is kan je op een goed moment een transactie tegen de trend in doen. Een praktijkvoorbeeld zagen we afgelopen maandag 3 juni. De koers leek gestaag zijwaarts naar boven te bewegen. Op een zeker maakte de eigenaar van een cryptowallet de beslissing om via de reguliere beurs een bedrag van liefst 25.160 BTC (tegen een waarde van op dat moment ruim $ 213 miljoen) op de markt te dumpen. De prijs daalde onmiddellijk doordat de vraag ineens zoveel groter was dan het aanbod.

Door trading bots volgden er veel meer verkooptransacties, waardoor de koers een zogenoemde flash crash meemaakte. Toen de koersen een flink stuk gedaald waren kocht deze partij ongeveer hetzelfde aantal Bitcoins terug. Het enige verschil was de aankoopprijs. Die lag namelijk zo’n $ 10 miljoen dollar lager en dat is een knap tarief voor een half uurtje.

Hoe kan je jezelf beschermen tegen manipulatie door Bitcoin whales?

Allereerst is het belangrijk om rationeel te handelen en goed te bezien of de marktkapitalisatie een whale beweging maakt (dit zie je meestal doordat koersbewegingen in nagenoeg rechte verticale strepen naar boven of naar beneden bewegen) en op dat moment niet mee te gaan met het sentiment en de koersen vast te houden. Daarnaast is het belangrijk om het nieuws en de live koersen te volgen om zo te bezien of er geen andere oorzaken zijn die een plotselinge koersstijging of -daling rechtvaardigen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo manipuleren Whales de koers van de Bitcoin
Sluiten