Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 9 mrt 2018

Het moderne Wilde Westen: Bitcoin en andere cryptocurrencies

Maart 2018 kan nu al de boeken in als een maand met wederom veel bijzondere verhalen rondom cryptocurrency zoals Bitcoin. In deze wereld gaat alles snel, je kan snel geld verdienen en het nog sneller kwijt zijn. Een markt kan binnen enkele dagen zowel een all time high als een all time low aantikken, en dit trekt heel veel mensen, ook kwaadwillende mensen.

Bitcoin en andere cryptocurrency

Als je een tijdje meeloopt in deze wereld leer je heel veel. Niet enkel over handelen, blockchain en cryptocurrency, maar op gigantisch veel fronten leer je bij. Techniek, economie, psychologie, security, geschiedenis en nog veel meer onderwerpen. En dit moet ook, let je niet op of blijf je niet bij dan kan dit je heel veel geld kosten. Door de (relatieve) anonimiteit en onomkeerbaarheid van cryptocurrency wordt er op gigantisch veel manieren gescamd en gehackt. En daar is gister weer een bijzonder hoofdstuk bijgekomen.

Bitcoin-promotie, Bitcoin wilde westen

Woensdag 7 maart gebeurde er iets bijzonders. Waar de hele markt momenteel in een downtrend zit of consolideert, daar schoot opeens de prijs van een coin met een relatief lage marketcap (VIA) als een raket omhoog. De prijs van VIA schommelde gemiddeld tussen de 0.00020 en 0.00025 BTC (ongeveer 2.5 dollar) maar schoot binnen één minuut op de grootste cryptocurrency exchange Binance naar een piek van 0.025 BTC (250 dollar). Een stijging van 10000% in één minuut. Dit kon natuurlijk alleen maar veroorzaakt worden door een hack of een scam en dit is ook gebleken.
Deze column is geschreven door Niels. Cryptin.eu is zijn website over cryptocurrency, en volg hem op Twitter.
Scammers hebben door middel van phishing maandenlang inloggegevens van nietsvermoedende Binance gebruikers achterhaald. Er was een nepsite gemaakt met een bijna gelijke url als de echte site, met hetzelfde uiterlijk en na het inloggen werd de gebruiker doorgestuurd naar de echte website. Met deze inloggegevens werd een API key op deze accounts aangemaakt. Een API key kan worden gebruikt door programma’s en websites om informatie uit externe bronnen te halen maar kan in dit geval ook worden gebruikt om orders te plaatsen op een exchange zonder hiervoor in te hoeven loggen.

Paranoïde zijn is best een goede eigenschap in deze wereld.

Briljante scam?

Het geniale deel van de scam is de uitvoering. Na maanden voorbereiding was gister het moment waarop het moest gebeuren. De scammers hadden een aantal accounts waar ze een groot aantal VIA op hadden staan (eerder gekocht voor een lage prijs) en plaatsten bizar hoge sellorders die normaal gesproken nooit aangetikt worden. Met de API keys van alle accounts werden alle cryptocurrency op de gehackte accounts verkocht en omgezet in VIA. Omdat VIA een relatief kleine marketcap heeft werd het hele orderbook binnen één minuut opgekocht en schoot de prijs 10000% omhoog waardoor de hoge sellorders van de scammers verkocht werden. Dat is pas rendement.

Bitcoin

Nu is dit een voorbeeld van een slim uitgedachte scam die uiteindelijk door snel handelen van Binance niemand geld heeft gekost (behalve de scammers zelf). De scammers konden niet uitcashen omdat Binance detecteerde dat er iets niet in de haak was. Alle mogelijkheden tot opname van cryptocurrency werd tijdelijk uitgeschakeld en alle orders zijn terug gedraaid. Maar dit is slecht één voorbeeld van een scam. Begeef jezelf in de wereld van cryptocurrency en je komt om de minuut wel iets of iemand tegen die je graag van al je geld af helpt. Paranoïde zijn is best een goede eigenschap in deze wereld.

Cryptocurrency, het hedendaagse Wilde Westen. Maar is ons stiekeme verlangen naar een leven in het Wilde Westen tegelijkertijd niet de aantrekkingskracht van crypto? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om te ontdekken wat er gaat gebeuren.

?Lees ook: ‘Bitcoin is een bubbel, en dat is fantastisch voor Bitcoin’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het moderne Wilde Westen: Bitcoin en andere cryptocurrencies
Sluiten