Robert Kroes
Robert Kroes Tech 18 nov 2020

Bitcoin break: bizarre dag voor Bitcoin, handelaar legt ganzenei?!?

Inmiddels zijn de Europese financiële markten gesloten en is de handel in Amerika van start gegaan. Het is dus hoogste tijd om de stand van de zaken voor de Bitcoin en cryptomarkt te bekijken. Dat is vandaag interessanter dan gemiddeld, want het was een bijzondere dag. Wij kijken terug in verbazing.

Voor we terugkijken op een bijzondere dag maken we eerst de balans op.

Bitcoin en cryptomarkt op winst na bijzondere dag

Op het moment van schrijven bedraagt de koers van de Bitcoin EUR 15.049,79 ($ 17.809,61) en dat is een winst van 1,94% ten opzichte van de stand van zaken die we gisteravond konden noteren. De rest van de cryptomarkt geeft, zoals je in het live overzicht met cryptokoersen kunt zien, een overwegend negatief beeld met de OKB (OKB) als positieve uitschieter met een winst van 8,94%. Hoewel het op heet eerste gezicht een goede dag voor de Bitcoin is vraag ik me af of investeerders er blij mee zijn.

Dolle dag voor de Bitcoin

De Bitcoin begon vandaag namelijk met een razende vaart aan een bull-run die de koers binnen no-time opstuwde naar $ 18.500,-. Hierna volgde een flash crash van 6% waardoor de koers snel weer laag in de $ 17.000,- dook. Er waren echter klaarblijkelijk een aantal grote spelers die kans zagen om ‘de dip’ te kopen. Hierdoor vloog de koers weer omhoog boven de $ 18.000,- rond het middaguur. Klaarblijkelijk komt de koers nu in een rustiger fase en zien we een stabiele winst.

Bijzondere transactie maakt de dag nog doller

Alsof deze achtbaan in het koersverloop nog niet gek genoeg was gebeurde er nog iets bijzonders. Waar transacties op de cryptomarkt normaal bekend staan om hun lage transactiekosten zorgde een zogenaamd ‘ganzenei’ voor commotie. Een investeerder betaalde namelijk liefst $ 47.419,- aan transactiekosten om een transactie ter waarde van $ 194,- gevalideerd te krijgen in block 657535. Deze absurde fee is terecht gekomen bij de miners van Huobi.

Wat de oorzaak is voor deze bizarre transactie is (nog) niet bekend. Vaak zijn deze fouten het gevolg van ‘dikke vingers’ en dus een invoerfout. Soms worden deze transacties overigens ook gebruikt voor witwasserij, maar dat lijkt in dit geval niet aan de orde. Soms betalen miners zo’n fout terug, maar dat is niet verplicht, dus we zullen een reactie van Huobi moeten afwachten.

Deze transactie is echter niet het grootste ganzenei voor de Bitcoin. Dat werd in april 2016 gelegd toen iemand 291 Bitcoin betaalde om $ 1,78 (inderdaad één dollar en achtenzeventig cent) te kunnen transfereren.

Uiteraard zijn we benieuwd wat er morgen gaat gebeuren. Wij houden je op de hoogte.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Reageer op artikel:
Bitcoin break: bizarre dag voor Bitcoin, handelaar legt ganzenei?!?
Sluiten