Robert Kroes
Robert Kroes Tech 6 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Bitcoin woordenboek: dit lees je in de crypto-analyse

In onze onregelmatige serie ‘Bitcoin woordenboek’ bespreken we veel gebruikte handelstermen en afkortingen uit de wereld van de Bitcoin. Deze worden veel gebruikt. Het is dus belangrijk om ze goed te begrijpen als je jezelf met Bitcoin of cryptomunten bezig houdt. We beginnen deze serie met een aantal worden die je vaak in de crypto-analyse tegen komt.

In het Bitcoin woordenboek staan we vandaag stil bij een aantal belangrijke begrippen uit de cryptowereld.

Bitcoin, cryptomunten, cryptomarkt en Altcoins

De Bitcoin is bekend als eerste en meest verhandelde cryptomunt. Alle andere cryptomunten en tokens bij elkaar noemt men Altcoins. Alle cryptomunten samen vormen de cryptomarkt.

Bitcoin dominantie en marktkapitalisatie

De marktkapitalisatie van de cryptomarkt wordt berekend door alle huidige cryptomunten te vermenigvuldigen met hun huidige waarde. Zo zien we dus de totale marktkapitalisatie. Als we de huidige cryptomunten (munten die nu in omloop zijn) van één cryptomunt berekenen weten we de marktkapitalisatie van die cryptomunt. De Bitcoin-dominantie drukt uit hoeveel procent van de marktkapitalisatie van de totale cryptomarkt wordt ingenomen door de marktkapitalisatie van de Bitcoin.

Bitcoin dagkoers en weekkoers

Als we de prestaties van de Bitcoin en andere cryptomunten bekijken, doen we dit vaak door de dagkoers en de weekkoers te vergelijken. De dagkoers is duidelijk, hieraan zie je hoeveel meer of minder de Bitcoin in 24 uur waard is geworden. De weekkoers gebruik je dan om een trend te detecteren en context te geven aan de dagkoers. Immers, dat de dagkoers 10% gestegen is klinkt mooi. Als de weekkoers echter 40% lager ligt is de 10% ineens relatief. Aangezien de cryptomarkt 24 uur per dag open is, is er geen slotkoers of openingskoers te noteren. Daarom noteert men meestal het moment van schrijven om aan te geven hoe laat koersen zijn vastgelegd.

Fundamentele en technische analyse

Als je wilt inschatten hoe de cryptokoersen zich in de toekomst gaan gedragen zijn daarvoor twee opties, de fundamentele analyse en de technische analyse. Formeel gezien maakt de technische analyse deel uit van de fundamentele analyse, maar inmiddels wordt deze vaak los gebruikt. Als je een technische analyse maakt werk je alleen met de financiële cijfers (zoals dagkoers en weekkoers, verschil in marktkapitalisatie etc.) om in te schatten hoe de koers van een cryptomunt zich zal ontwikkelen. Hoe je zelf een technische analyse kunt opstellen lees je hier.

Bij een fundamentele analyse bekijk je niet alleen de financiële cijfers, maar ook de niet-financiële factoren. Zo zag je dat de koers van de Bitcoin onder druk kwam toen Facebook onder vuur genomen werd in het congres over de Facebook Libra. Financieel was er niets mis met de Bitcoin, de technische analyse was dus positief. Door alle negativiteit en de tweets van Trump over cryptomunten was er echter onzekerheid of de politiek Bitcoin zou gaan verbieden. Dit is een aspect van de fundamentele analyse.

Hopelijk kun je met deze begrippen in het achterhoofd nog meer genieten van het laatste nieuws en de live koersen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bitcoin woordenboek: dit lees je in de crypto-analyse
Sluiten