Robert Kroes
Robert Kroes Tech 2 sep 2019

Bitcoin woordenboek: wat is Bitcoin Mining?

In onze onregelmatige serie ‘Bitcoin woordenboek’ bespreken we begrippen die je regelmatig tegenkomt bij het handelen en investeren in Bitcoin en andere cryptomunten. Deze keer staan we stil bij woorden die te maken hebben met Bitcoin mining van cryptomunten. We bespreken een aantal veel voorkomende begrippen.

In deze bijdrage van Bitcoin woordenboek bespreken we veel voorkomende begrippen rondom het minen van Bitcoin en andere cryptomunten. Zo bieden we meer inzicht in de facetten van dit onderdeel van de handel in Bitcoin. De begrippen worden ook gebruik bij andere cryptomunten die gemined worden en hebben daar uiteraard dezelfde betekenis.

Bitcoin Mining

De Bitcoin-transacties worden in blokken vastgelegd en gevalideerd. Dat valideren gebeurt door computers die ingewikkelde wiskundige formules uitrekenen. De eigenaar van de computer die deze berekening als eerste juist uitvoert krijgt het recht een block goed te keuren en dit toe te voegen aan de Blockchain. Zo wordt er dus een blok gedolven of, in goed Engels, gemined. Wat veel mensen niet weten is dat Nederland een belangrijke positie heeft in dit proces.

Mining reward

De eigenaar van de computer die het blok minet krijgt daarvoor een beloning. Deze beloning bestaat uit een aantal nieuwe cryptomunten van de soort die gemined is. Deze beloning noemt men de mining reward.

Mining reward halving

Om de schaarste van een munt te waarborgen bepalen de meeste munten dat ééns in een bepaalde periode (in tijd of in aantal geminede blocks) de mining reward gehalveerd wordt. Meestal volgt er na zo’n mining halving een forse koersstijging. Dit is ook de verwachting voor de komende Bitcoin-halving, die in mei 2020 plaats zal vinden.

Mining farm en mining pool

Sommige bedrijven doen niets anders dan het minen van cryptomunten. Zij verdienen hun geld vooral wanneer de koers van de munt hoger ligt dan de kosten om zo’n blok te ontwikkelen. Wanneer alle computers van dezelfde eigenaar zijn en de winst ook voor dezelfde eigenaar is spreekt men van een mining farm. In sommige gevallen hebben de computers verschillende eigenaren of verhuren de eigenaren de computers voor een bepaalde tijd. De opbrengst van het rekenwerk gedurende die periode voor de huurder. De eigenaren van de computers kunnen dan beslissen de gewonnen munten te verdelen. Als er sprake is van zo’n business model heeft men het over een mining pool.

Premined munten

Om de munten in omloop te brengen moet er sprake zijn van een voorraad munten. Die startvoorraad is het aantal munten dat van tevoren gecreëerd is. Deze vooraf aangemaakte digitale valuta noemt men premined. Soms zijn munten 100% premined. Er komen dan geen nieuwe munten meer in circulatie. In plaats daarvan ontvangen de eigenaren van de betreffende computers een beloning uit de bestaande hoeveelheid cryptomunten.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Bitcoin woordenboek: wat is Bitcoin Mining?
Sluiten