Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 22 nov 2018

Ripple’s XRP heeft een goede kans om Bitcoin binnenkort in te halen

2018 is een pijnlijk jaar voor de cryptomarkt geweest. Na de mediahype van eind vorig jaar en de resulterende bubbel was een flinke correctie onvermijdelijk. Dat de bear market zo lang door zou zetten, hadden echter weinig analisten en experts verwacht. Bitcoin en XRP staan er opeens heel anders voor.

Bitcoin vs XRP

Na maanden aan stabiliteit kreeg Bitcoin vorige week opnieuw een klap. De munt zakte voor het eerst sinds oktober 2017 zelfs onder de 5000 dollar. Het begin van een nieuwe rally, of een voorproefje op de toekomst?

Dat blijft nog even een vraag, maar de concurrentie zit ondertussen niet stil. Althans, concurrentie, we bedoelen altcoins. Ripple’s XRP timmert flink aan de weg met grote investeringen en praktische toepassingen. Inclusief samenwerkingen met grote banken.

Dat heeft een momentum gecreëerd waardoor men verwacht dat XRP binnenkort Bitcoin in kan gaan halen. Niet als vervanger qua daadwerkelijk doeleinde, maar als  koploper qua marketcap. De munt heeft onlangs al Ethereum ingehaald.

De recente upgrade van het Bitcoin Cash netwerk zorgde voor een complete hash war tussen Craig Wrights’ Bitcoin Cash Satoshi Vision (BCHSV) en Roger Vers Bitcoin Cash ABC (BCHABC). Het resultaat? Bitcoin werd naar beneden getrokken qua prijs, en nam een groot gedeelte van de markt met zich mee. De ontwikkeling zorgt ervoor dat men sceptischer aankijkt tegen de toekomst van Bitcoin als een daadwerkelijk gedecentraliseerd systeem. Een relatief kleine groep mensen kan immers duidelijk een grote invloed uitoefenen.

RippleNet

Het feit dat XRP in die context alsnog langzaam maar zeker aan het herstellen is, maakt het een interessante optie voor investeerders. De munt blijft echter controversieel, zoals je hier kunt lezen. Eeuwig onderwerp van debat blijft of je Ripple’s project überhaupt een cryptocurrency kunt noemen.

Dat neemt echter niet weg dat XRP deze maand al twee keer Ethereum heeft ingehaald. Door de ongelukkige weken van Bitcoin komt de eerste plek ook steeds dichterbij. Steeds meer banken nemen deel aan RippleNet, waar XRP wordt gebruikt om internationale transacties uit te voeren. Santander, Bank of America en UBS, een aantal van ‘s werelds grootste banken zitten al op het netwerk.

Het aantal instituties dat zal volgen neemt naar verwachting de komende maanden exponentieel toe. Daarmee zal de marketcap van XRP ook gaan groeien. Bitcoin ligt daardoor volgens experts al binnen enkele maanden in het vizier. Althans, mits de grootste cryptocurrency van dit moment niet opeens in waarde ontploft.. De markt is volatiel, dus het plaatje kan er over enkele weken weer compleet anders uit zien.

Reageer op artikel:
Ripple’s XRP heeft een goede kans om Bitcoin binnenkort in te halen
Sluiten