Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23 mei 2017

Bitcoins voor beginners: alles wat je moet weten

Bitcoins: je hoort er een hoop over en volgens velen is het de toekomst, maar toch blijft het onderwerp gehuld in een hoop onduidelijkheid. In deze WANT Guide proberen we het allemaal wat minder cryptisch (ha!) te maken en nemen we de basics met je door.

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoin is een elektronische munteenheid, ook wel bekend als cryptocurrency. Bitcoins zijn dus geheel digitale munten, opgebouwd met ingewikkelde wiskundige berekeningen.

Bitcoin

Ingewikkeld? Zeker. Het komt erop neer dat je Bitcoins als lange, unieke stukken code met een monetaire waarde kunt zien. Ze bestaan geheel op zichzelf, zonder dat er een bank aan te pas komt die het geld moet bewaren.

Verder werken ze in de basis hetzelfde als een fysieke gouden munt. Ze hebben een bepaalde waarde en je kunt er gewoon mee ruilen of producten aanschaffen.

De een koopt er zijn pizza’s mee, terwijl de ander ze wegstopt en hoopt dat ze meer waard worden. Dat kan een hoop opleveren: honderd euro aan Bitcoins in 2010 zou je nu 73 miljoen euro opleveren.

Bitcoins bewaren in een wallet

Je bewaart Bitcoins in een persoonlijke wallet. Wallets zijn databases die je op je computer, smartphone of in de cloud kunt bewaren. Die unieke stukjes versleutelde code sla je daarin op.

Het is zo computerintensief om nieuwe Bitcoins te creëren dat het geen geld voor vervalsers oplevert om het systeem te manipuleren.

Elke Bitcoin verandert continu van waarde, op basis van vraag en aanbod. Op dit moment is er meer dan twee miljard dollar aan Bitcoins in omloop. Daar komen steeds weer nieuwe Bitcoins bij, tot er 21 miljard coins zijn gemaakt.

Bitcoin

Dat zal nog even duren, want die grens wordt pas in 2040 bereikt. Op dit moment zitten we ongeveer op de helft.

De rol van miners en de blockchain

Miners spelen dus een essentiële rol in de regulatie van Bitcoins. Miners zijn mensen die hun computers gebruiken om het Bitcoin netwerk te ondersteunen. Er is immers een hoop computerkracht nodig om nieuwe Bitcoins te maken en transacties uit te voeren. De Miners worden voor hun werk geheel toepasselijk beloond in de vorm van Bitcoins.

Even terug naar de Bitcoins zelf: wat maakt ze zo ingewikkeld? Een Bitcoin is in de basis een simpel databestandje, de zogeheten blockchain. Het gaat om kleine bestandjes, ter grootte van een uitgebreid tekstbericht op je smartphone.

Bitcoin

Elke Bitcoin blockchain bestaat uit drie onderdelen. De eerste twee onderdelen zijn vrij simpel: het identificatieadres (ongeveer 34 karakters) en de geschiedenis van wie de Bitcoin in kwestie heeft gekocht en verkocht (de ledger).

Het derde gedeelte maakt de Bitcoin zo complex. Dat is de private key header log. Die naam mag je snel weer vergeten, maar het komt erop neer dat het een geavanceerde digitale handtekening is. Die handtekening wordt gebruikt om elke transactie van de Bitcoin in kwestie te bevestigen.

Bitcoin

Die digitale handtekening is uniek voor elke individuele gebruiker en elke individuele wallet. Door de handtekeningen is het vrijwel onmogelijk om het systeem te manipuleren. Elke individuele trade van Bitcoin blockchains wordt bijgehouden en geregistreerd aan de hand van die stukjes code.

Daarbij moeten we meteen een misverstand de wereld uit helpen: elk digitale adres wordt dus geregistreerd, maar de gebruiker zelf niet. Elke Bitcoin transactie wordt dus digitaal bevestigd en bijgehouden, maar toch blijf je als gebruiker anoniem.

No Coin

De openbaar gemaakte geschiedenis van transacties houdt het systeem transparant en veilig, maar je identiteit blijft dus geheim. Dat maakt Bitcoins helaas ook aantrekkelijk voor criminelen en handelaren in gestolen goederen.

Voor elke transactie betaal je een klein bedrag, de transactiekosten. Dat geld gaat naar het netwerk van miners en de diensten die jouw Bitcoins weer in euro’s omzetten. De transactiekosten liggen echter veel lager dan bij normale banktransacties. Dat komt omdat er dus geen bank bij betrokken is.

Bitcoins worden dus niet gereguleerd door banken of overheden. Het is een netwerk dat geheel onafhankelijk is en op zichzelf staat. Dat maakt het een bedreiging voor traditionele banken, die dus de controle verliezen.

bitcoin

Dat zorgt er ook voor dat je niet via een bank je geld terug kunt krijgen. Elke Bitcoin transactie is dus definitief.

Het wordt interessant om te zien hoe Bitcoins zich gaan ontwikkelen. Volgens de een is dit nog maar het begin en is het de munteenheid van de toekomst, volgens de ander zijn we aan het toekijken hoe een bubbel gaat ontploffen.

Wil je toch een gokje wagen en investeren? Binnenkort leggen we je in een artikel uit hoe dat in zijn werk gaat, en welke andere munten je meer op kunnen leveren. Er zijn namelijk nog veel meer digitale munteenheden die gebruik maken van de blockchain-technologie.

Reageer op artikel:
Bitcoins voor beginners: alles wat je moet weten
Sluiten