Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 9 nov 2017

Rijk worden met Bitcoins? Dan moet je een ding absoluut niet vergeten

Sommige cryptocurrencies worden binnen korte tijd honderd keer zoveel waard. Opeens heb je dan voor duizenden euro’s aan digitale valuta in je bezit, na een investering van een paar tientjes. Dat maakt jouw digitale portemonnee ook opeens een stuk aantrekkelijker voor hackers. Veiligheid en beveiliging zijn dan ook uiterst belangrijk als je het over bijvoorbeeld Bitcoins hebt.

De wondere wereld van Bitcoins en andere cryptocurrencies

Ja, digitale munten lossen verschillende nadelen van fysieke valuta op. Transacties worden gedecentraliseerd en geanonimiseerd. Banken kunnen niet meer de baas spelen, waardoor de gehele dynamiek een stuk transparanter is. Hoe dat werkt, kun je in dit artikel lezen.

Maar dat maakt cryptocurrencies en daarmee Bitcoins niet per se veiliger. De gebruikers blijven mensen, en mensen maken domme fouten. Simpele scams zijn net zo goed van toepassing op digitale als op fysieke valuta. Deze maand stalen hackers bijvoorbeeld tonnen aan Bitcoins, puur omdat onschuldige gebruikers vergeten waren het standaard wachtwoord te veranderen.

bitcoin

Dat is nog de basis, maar steeds vaker doen ook geniepige programmaatjes de ronde op het internet. Het is dus extra opletten geblazen. Het zou bijzonder vervelend zijn als jij het volgende slachtoffer bent dat miljoenen misloopt. In dit artikel schotelen we je een aantal maatregelen voor, waardoor je een stuk veiliger bent. We borduren voort op de basisuitleg die we in dit artikel gaven, dus check vooral die WANT Guide als je nog niet bekend bent met de wondere wereld van cryptocurrencies.

Fysiek en offline

Scammers en hackers gebruiken het internet om portemonnees te plunderen. Een voor de hand liggende oplossing is dan ook om je portemonnee offline te halen. Je kunt je keys en wallets offline opslaan, bijvoorbeeld op een USB-stick. Experts waarschuwen al jaren dat je grote hoeveelheden niet via websites of digitale wallets moet opslaan. Daarmee biedt je een potentiële dief te veel mogelijkheden.

Het offline opslaan kan al op een standaard USB-stick, maar je kunt het ook serieuzer aanpakken. Er bestaat namelijk speciale hardware, zoals de Trezor. Dat is een speciale USB-stick met een ingebouwde PIN-code, zodat zelfs inbrekers er niet met je coins vandoor kunnen gaan. Overweeg altijd om je bestanden te versleutelen, en maak een backup van de seed key. Op de Bitcoin-wiki kun je de voor- en nadelen van deze methodes raadplegen.

Trezor cryptocurrencies
De Trezor

Het gebruiken van een hardware wallet heeft een groot nadeel: je bent minder flexibel. Cryptocurrencies zijn meestal extraam volatiel, waardoor het belangrijk kan zijn om snel in te grijpen. Je wilt immers snel kunnen profiteren van stijgingen, of snel je coins kunnen dumpen met dalingen.

Beperk impulsen

Het wordt aangeraden om daarom een gedeelte van je coins in digitale wallets te gebruiken, bijvoorbeeld een app. Dat maakt je niet alleen een stuk flexibeler, maar heeft ook een ander voordeel: je impulsen kunnen geen roet in het eten gooien. Het overzetten van de coins in je fysieke wallet vereist meer stappen, waardoor je nog eens goed nadenkt over je plannen.

Cryptocurrencies zijn mainstream geworden. De succesverhalen doen echter sneller de ronde dan de gevaren en risico’s.

Ook hier geldt dat je altijd backups moet maken. Ja, je telefoon of laptop doet het altijd, maar wat als Windows, iOS of Android crasht? Zorg dat je daarom altijd ergens een backup hebt van je keys en wachtwoorden, op een veilige plek.

In de meeste gevallen is er niks aan de hand, maar wat als jij net het slachtoffer bent van een scam? Vrijwel dagelijks duiken er nieuwe cryptocurrencies op, sommige veelbelovend, andere duidelijk een simpele cashgrab. Helaas kun je ook de mist ingaan als het om legitieme coins gaat. Creatieve hackers hebben in het verleden complete neppe sites opgezet, waardoor onwetende investeerders miljoenen in een kopie pompten.

bitcoin

Beveilig elke laag

De verleiding is groot om al je data in bijvoorbeeld Google Drive te backuppen. Daar is in theorie niks mis mee, maar dan heb je wel weer een nieuwe laag die je zult moeten beveiligen. Wat heb je immers aan een verborgen backup, wanneer je Google-account een simpel wachtwoord heeft? Gebruik dan ook waar mogelijk two-factor authorization. Hier kun je daar meer over lezen. Combineer dat met versleutelde bestanden en je maakt het kwaadwillenden al zeer lastig.

Het bewustmaken van de doorsnee consument is volgens experts het belangrijkste. Cryptocurrencies zijn mainstream geworden, vooral als het om Bitcoins gaat. De succesverhalen doen echter sneller de ronde dan de gevaren en risico’s. In welke cryptocoin geloof jij heilig?

Lees hier hoe je voorkomt dat websites stiekem Bitcoins met jouw computer minen. Of check het verhaal van Mitchell, die een fortuin misliep.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rijk worden met Bitcoins? Dan moet je een ding absoluut niet vergeten
Sluiten