Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 16 jan 2018

Mijlpaal bereikt: in welk jaar wordt de laatste Bitcoin wordt gemined??

Bitcoin is vooral een innovatief stukje technologie door de achterliggende technologie. De blockchain. Er moeten complexe wiskundige berekeningen uitgevoerd worden om transacties te voltooien. Hetzelfde geldt voor het creëren van nieuwe Bitcoins. Dat is een lucratieve business: talloze bedrijven draaien dag en nacht met honderden videokaarten. Met die business is zelfs de eerste Nederlandse Bitcoin-miljardair ontstaan.

80 procent van alle Bitcoins zijn gemined

Dat kost ook veel energie. Heel veel energie. Hier kun je een kaart checken van al het verbruik. Naar verwachting zal het minen van Bitcoin nog voor het einde van dit jaar meer energie slurpen dan het complete verbruik van het Verenigd Koninkrijk. Niet mis!

Maar goed, dat is voer voor een andere discussie. Wat nu vooral opvalt, is dat er steeds minder nieuwe Bitcoins worden gemined. Dat komt doordat er een maximum is: er zullen in totaal ooit ‘slechts’ 21 miljoen Bitcoins bestaan. Punt. Niet meer dan dat. Hoe dichter we bij dat eindpunt komen, hoe moeilijker het wordt om nieuwe munten te minen. Daarin is zojuist een mijlpaal bereikt: 80 procent van alle Bitcoins is nu gemined.

Bitcoin mining

De eerste Bitcoin (block) werd in 2009 gemined op de blockchain. De mysterieuze Satoshi Nakamoto was daar verantwoordelijk voor. Het is nog steeds niet bekend wie de anonieme bedenker van de cryptocoin is, al heeft men zo zijn vermoedens. Voor het minen kreeg hij destijds 50 Bitcoins. Eerder deze maand werd de 16.800.000e Bitcoin gecreëerd. Wist je trouwens dat je met je smartphone ook coins kunt minen?

Het spelletje van vraag en aanbod is aan de kant van het aanbod dus zwaar beperkt. De vraag zal ondertussen stijgen, waardoor de waarde stijgt.

Op naar 2140 voor Bitcoin

Dat betekent dat we nog maar 20 procent te gaan hebben, van alle Bitcoins die er ooit zullen zijn. Die bewust toegepaste schaarsheid zorgt ervoor dat de waarde omhoog schiet. Het spelletje van vraag en aanbod is aan de kant van het aanbod dus zwaar beperkt. De vraag zal ondertussen stijgen, waardoor de waarde stijgt.

Andere grote cryptocoins, zoals Ethereum, hebben geen maximaal aantal. Ether kan dus gemined blijven worden, zolang men daar computerkracht in blijft investeren. Ook het aanbod blijft dus in die verhouding groeien.

Bitcoin miners

Maar wanneer wordt de allerlaatste Bitcoin dan gemined? Dat is moeilijk te zeggen. Men verwacht echter dat die laatste munt pas in het jaar 2140 zal ontstaan. Lang, lang nadat de huidige investeerders zijn overleden. Voorlopig hoef je je dus nog nergens druk om te maken. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws over Bitcoin. Of check wie de allereerste Nederlandse Bitcoin-miljardair is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mijlpaal bereikt: in welk jaar wordt de laatste Bitcoin wordt gemined??
Sluiten