Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Culture 19 februari 2018

Wie krijgt de Bitcoin en andere cryptocurrency als je gaat scheiden?

Bitcoin komt voornamelijk telkens in het nieuws door de waarde die weer eens stijgt of daalt of omdat iemand weer een interessante theorie heeft over cryptocurrency en de blockchain. De cryptocurrency zal in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker in het nieuws komen tussen de meer roddelachtige berichten. Steeds vaker is de verdeling van bitcoins namelijk een issue als mensen gaan scheiden en advocaten lijken nog niet zo goed te weten wat ze ermee aanmoeten.

Nog geen regelgeving scheiden met bitcoins

Het Britse advocatenkantoor Royds Withy King zou volgens Business Insider op het moment bezig zijn met drie scheidingszaken, waarbij het onduidelijk is hoe de voorraad aan bitcoins verdeeld zou moeten worden. Bij één koppel zou het zelfs gaan om een bedrag van bijna 670.000 euro aan bitcoins. Manlief investeerde in de tijd zo’n 88.000 euro in bitcoins, die vandaag de dag een stuk meer waard zijn. In de drie zaken zouden de partners willen dat de aanwezigheid van de bitcoins openbaar wordt gemaakt en mogelijk verdeeld wordt bij de scheiding. Er zou in Engeland echter nog geen passende regelgeving zijn voor deze gevallen.

scheiden

Specifieke regels

Hoe het in Nederland zit, is nog maar de vraag. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, deel je in principe alle bezittingen. Wanneer je vervolgens gaat scheiden, zouden de bitcoins dus ook gelijk verdeeld moeten worden. Bitcoins worden echter niet door de bank geregistreerd en aangezien het om een gedecentraliseerd systeem gaat, is het sowieso al lastig om te bewijzen dat iemand inderdaad bitcoins heeft. Daarnaast kunnen er altijd weer uitzonderingen zijn en zou het ook in Nederland een wespennest kunnen worden. Het ziet ernaar uit dat Bitcoin de overheid nog meer hoofdpijn gaat geven dan het nu al doet, doordat er waarschijnlijk specifieke regels moeten komen.

Bitcoins lijken de hele wereld maar druk bezig te houden. Waar de één zich opwindt over hoe de bitcoins verdeeld zullen worden bij een scheiding, denken anderen weer een verband te zien tussen Bitcoin en de effectenbeurs. Maar bestaat dit verband echt? Of is het een illusie?

BGR

Reageer op artikel:
Wie krijgt de Bitcoin en andere cryptocurrency als je gaat scheiden?
Sluiten