Robert Kroes
Robert Kroes Tech 26 apr 2019

Herstelt de Bitcoin na schandaal rond Tether (USDT) en Bitfinex?

In de loop van gisterenavond werd bekend dat de aanklagers van de staat New York juridische actie voorbereiden tegen stable coin Tether (USDT) en cryptobeurs Bitfinex. Dit had onmiddellijk invloed op de cryptobeurzen en de koers van de Bitcoin. Naar mate de tijd vorderde blijken de contouren van de juridische problemen zeer ernstig. De bestuurders van Bitfinex waarschuwen dat de hele cryptomarkt en Bitcoin hierdoor geraakt kunnen worden. In deze bijdragen zetten wij op een rij wat er aan de hand is en wat de gevolgen kunnen zijn.

Bitfinex en Tether (USDT) aangeklaagd

De cryptobeurs Bitfinex en stable coin Tether (USDT) zijn beide dochterbedrijven van iFinex Inc. Dit bedrijf, beide dochters en andere gelieerde bedrijven zijn door de aanklagers van de staat van New York in staat van beschuldiging gesteld op basis van 2 verdenkingen. Allereerst wordt het bedrijf er -kort gezegd- van verdacht dat zij de handel in financiële producten heeft gefaciliteerd zonder de juiste vergunningen. De tweede beschuldiging is veel erger en ingrijpender. Volgens de gepubliceerde stukken van de rechtbank is cryptobeurs Bitfinex in april 2018 zo’n $ 850 miljoen verloren aan haar betaalprovider Crypto Capital. Doordat dit geld niet direct teruggehaald kon worden bedacht Bitfinex een oplossing. Zonder dit te melden heeft zij -kort gezegd- fondsen van Tether (USDT) en tegoeden van de beleggers in Tether te gebruiken.

Autoriteiten eisen nu volledige openheid van zaken. Zo moeten klantgegevens, transactiedetails en belastingaangiften overlegd worden. De eisen van justitie zijn nog niet bekend. Deze kunnen echter gevolgen hebben voor het voortbestaan van zowel Tether (USDT) als Bitfinex. Pikant detail, de zaak kwam aan het rollen doordat een bestuurder van Bitfinex (onder codenaam ‘merlin’) de zaak meldde.

Gevolgen voor de Tether (USDT) en Bitfinex

De reputatie van Tether (USDT) als ‘stable-coin’ lag al eerder onder vuur. Zo zou zij haar belofte dat haar munten zijn gekoppeld aan de dollar niet nagekomen zijn. Met de nieuwste ontwikkelingen is door koersverlies de koppeling aan de dollar weer verloren gegaan. Hiermee lijkt de reputatie van Tether (USDT) zwaar beschadigd. Dit geldt ook voor de reputatie van Bitfinex. Uit angst voor juridische complicaties zoals beslagleggingen en uit gebrek aan vertrouwen hebben veel beleggers hun accounts leeg gemaakt en/of opgeheven. Afhankelijk van de ernst van gebeurtenissen zullen meer rekeninghouders dat voorbeeld volgen.

Gevolgen voor Bitcoin en andere cryptomunten

De markt reageerde, uiteraard, negatief op dit nieuws. De koersen van de Altcoins en Bitcoin daalden en er verdwijnt veel kapitaal uit de markt. Vooralsnog lijkt er nog geen sprake van paniek, aangezien de dubbele cijfers nog uit zicht zijn. Afhankelijk van het nieuws en de vervolgverhalen die zeker zullen komen kan deze klap de markt flink raken. Optimisten voorspellen dat investeerders hun tegoeden bij Tether (USDT) en Bitfinex herinvesteren. Gezien de kapitaalvlucht is de kans echter niet denkbeeldig dat veel beleggers uitstappen wegens gebrek aan vertrouwen.

Gevolgen voor Bitcoin en de cryptomarkt op langere termijn

Aangezien Bitfinex nog niet gereageerd heeft en veel stukken vertrouwelijk zijn is er nog veel onduidelijk. Dat Bitfinex zich zorgen maakte over de gevolgen van hun acties blijkt uit een vrijgegeven interne mailwisseling. De informant maakt zich zorgen dat als zaken misgaan, de koers van de Bitcoin onder $ 1.000,- kan zakken. De gevolgen op langere termijn zijn dus (nog) niet duidelijk in te schatten. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat deze zaak geen goed doet aan de betrouwbaarheid van cryptomunten in het algemeen en de Bitcoin in het bijzonder. Uiteraard brengen wij de komende tijd nieuwsontwikkelingen en koersupdates als de situatie daarom vraagt.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Herstelt de Bitcoin na schandaal rond Tether (USDT) en Bitfinex?
Sluiten