Smartphones 15 apr 2019 Ilona Braam

Zo gebruik je je Bixby knop lekker voor iets anders

De Bixby knop van de Samsung Galaxy toestellen is mogelijkerwijs de meest gehekelde knop op een smartphone. Behoorlijk wat gebruikers willen namelijk Samsung’s slimme assistent helemaal niet oproepen, maar doen dat door de plaatsing van de knop toch regelmatig. Als gauw na de introductie van de knop werd iets bedacht om hem voor iets anders te kunnen gebruiken, waarna Samsung er weer een stokje voor stak. Nu lijken ze eindelijk begrepen te hebben dat we die knop echt niet voor Bixby willen gebruiken en sinds Android 9.0 Pie en de nieuwe One UI interface laat Samsung je eindelijk de knop remappen. Dit is hoe het werkt.

Bixby knop remappen

Om je Bixby knop voor iets anders in te zetten heb je geen extra apps van derden meer nodig. Zoals gezegd is het mogelijk als je de Android Pie en One UI update hebt op je toestel. Als het goed is zou het remappen moeten werken op alle Galaxy toestellen die zijn uitgerust met de speciale knop. Voordat je begint moet je nog wel even checken of de Bixby Voice app up to date is en als dat het geval is haal je als eerste Bixby tevoorschijn door op de Bixby knop te drukken. Vervolgens kies je het stippen menu en ga je naar de Settings.

Bixby knop remappen

Daar vind je de Bixby key optie, waar je kunt kiezen of de assistent wordt opgeroepen met een enkele of dubbele druk op de knop. Zolang de knop actief is blijft Bixby namelijk ook actief, maar als je de assistent met een enkele druk op de knop oproept kun je de dubbele druk gebruiken voor een andere app en andersom. Nadat je hebt gekozen hoe Bixby wordt opgeroepen kunnen je de tweede druk-optie ook activeren en als het goed is krijg je dan een menu waar je kunt kiezen om met deze actie een app te openen of om een quick command te activeren. Voor nu zullen we het bij de apps houden en als je daarvoor gaat krijg je een lijst met applicaties te zien om uit te kiezen. Het valt je echter waarschijnlijk op dat niet al je apps daar te vinden zijn. Google Assistant, Cortana van Microsoft en Amazon Alexa ontbreken namelijk.

Toch Google Assistant oproepen

Het lijkt wat kleinzielig van Samsung om gebruikers niet de mogelijkheid te geven om de Bixby knop te gebruiken voor een andere assistent, maar het feit blijft helaas voor het bedrijf toch wel dat Google Assistant en Alexa echt beter werken. Gelukkig kunnen we de knop toch lekker gebruiken voor Google Assistant dankzij XDA-Developers. Bij hun kun je de app Bixby Button Assistant Remapper downloaden voor je toestel en nadat je de applicatie hebt geïnstalleerd, doorloop je het riedeltje hierboven. Vervolgens laat je de knop remappen naar de Bixby Button Assistant Remapper app. Dat zorgt ervoor dat wanneer je de Bixby voor de eerste keer daarna gebruikt, je de vraag krijgt welke assistent je wilt gebruiken. Op deze manier kun je toch lekker voor Google Assistant gaan. Overigens kun je ook kiezen voor Cortana, maar het is ze helaas niet gelukt om Alexa erbij te krijgen.

XDA-Developers Bixby remapper

Google Play Store applicaties

Als derde optie kun je nog steeds gaan voor verschillende apps uit de Google Play Store. Er bestaan redelijk wat apps die je ook helpen met je Bixby knop, zoals Bixbi Button Remapper en Button Remapper. De verschillende apps komen met variërende functies en bij sommige kun je zelfs ook de volumeknoppen aanpakken. Het beste is om even te bekijken in de Play Store wat ze allemaal kunnen en vervolgens één te kiezen die het beste past bij je wensen.

Zo zorg je er dus voor dat je die extra knop kunt gebruiken voor iets dat je ook daadwerkelijk gebruikt. Samsung is onlangs ook bezig geweest met de vingerafdrukscanner van de Galaxy S10, die het toch niet zo snel deed als je zou verwachten. Het lijkt nu met een software update in ieder geval beter te zijn geworden.

Android Authority

Reageer op artikel:
Zo gebruik je je Bixby knop lekker voor iets anders
Sluiten