Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Tech 18 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Bizar: schaakgrootmeester laat z’n iPhone het zware werk opknappen

Sommige sporten hebben al jarenlang behoorlijk veel last van atleten die middelen gebruiken om beter te presteren. Doping lijkt bijvoorbeeld onlosmakelijk verbonden met het wielrennen, dankzij ontelbare schandalen door de jaren heen. Maar er zijn natuurlijk meer manieren om vals te spelen, zo bleek tijdens het Dubai Open Chess Tournament!

Georgisch kampioen Gaioz Nigalidze deed nogal wat verdachte zetten in zijn schaakwedstrijd tegen Tigran Petrosian. Zodra Petrosian een zet deed, deed Nigalidze meteen een tegenzet, waarna hij subiet een sprintje trok richting het toilet. Petrosian vond dat nogal vreemd en klaagde bij de officials, die de Georgiër naar de wc volgden nadat hij weer eens verdween.

In het hokje vonden de scheidsrechters een iPhone, die was verstopt achter de stortbak. Nigalidze ontkende natuurlijk stellig dat hij er van af wist, maar toen de telefoon geactiveerd werd bleek dat hij nog ingelogd was op verschillende social media! Dat er een schaak-app actief was waar het verloop van Nigalidzes wedstrijd één op één stond was ook nogal… opvallend.

De Georgiër werd meteen gediskwalificeerd en de organisatie heeft een officiële klacht naar de internationale schaakbond gestuurd. Het zou best kunnen dat de titels die Nigalidze won (onder andere twee keer Georgisch Kampioen) nog eens nader bekeken worden. Saillant detail is dat zijn opmars in het schaken rond 2007 begon. Weet je nog? In dat jaar verscheen ook de eerste iPhone!

Ergens is het verhaal ook wel enorm treurig. Nigalidze kan natuurlijk heus wel enorm goed schaken, maar wordt niet gerekend tot de wereldtop. Voor zulke spelers is het schaakleven een behoorlijk karig bestaan, dus je kunt je ergens ook wel weer voorstellen dat iemand voor de verleiding zwicht…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bizar: schaakgrootmeester laat z’n iPhone het zware werk opknappen
Sluiten