Deze high-tech elektrische fiets heeft functies waar je helemaal niets aan hebt

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Een elektrische fiets schaf je natuurlijk aan om gewoon mooie en soms snelle fietstochten te kunnen maken. Extra functies zijn dan mooi meegenomen. Maar toch hoeft niet alles een toevoeging te zijn. Dat bewijst Urtopia.

De elektrische fiets is niet alleen in ons land populair: in de hele wereld maken mensen graag de overstap. Door de toenemende vraag schieten producenten als paddenstoelen uit de grond. Sommige weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen. Ze komen met bijzondere functies voor de e-bike.

De elektrische fiets van Urtopia

Een van die bedrijven is Urtopia, een startup uit de Chinese miljoenenstad Shenzhen. Het bracht dit jaar de Urtopia Chord uit. Niet alleen ziet deze elektrische fiets er enorm gestroomlijnd uit, ook heeft het enorm veel extra functies. Maar of je er nu echt wat aan hebt?

Laten we beginnen met wat wel handig is: de motor. De fiets heeft een 350W motor waarmee je een snelheid kan halen tot zo’n 30 kilometer per uur. Volgens het bedrijf is de maximale afstand die je met een volle batterij kunt afleggen zo’n 110 kilometer. Het handige aan de elektrische fiets is dat die binnen twee uur volledig is opgeladen. Dat is razendsnel.

Goed, tot dusver is alles hartstikke functioneel, maar daar houdt het dan ook wel bij op. De fiets heeft namelijk een zogenaamde smart box op het stuur en daar zitten een aantal bijzondere features in verstopt.

Functies waar je weinig aan hebt

Een vingerafdrukscanner lijkt natuurlijk handig, want het zorgt ervoor dat niet iemand anders er zomaar met je elektrische fiets vandoor kan gaan. Maar of het echt helpt? Als iemand de fiets de fiets wil stelen, dan zet die ‘m gewoon in een busje. Een goed slot is dus misschien nog wel belangrijker.

Urtopia Chord 2 elektrische fiets
De e-bike van Urtopia (Afbeelding: Urtopia)

Maar wat bijzonder is, is dat er ook een bluetoothspeaker op zit. De grote vraag is: waarom? Als je muziek of aanwijzingen wil horen, kun je ook gewoon oortjes indoen. Overigens is het dan wel handig als deze zonder noise cancelling zijn, want het is belangrijk om de omgeving te horen.

Bovendien is de speaker die in de elektrische fiets zit nou ook weer niet zo luid dat je alles ook echt fatsoenlijk kunt horen. En als die wel te luid is in een rustige straat zorgt het alleen maar voor overlast.

Het meest nutteloze is echter dat deze elektrische fiets een e-sim heeft, zodat deze verbinding kan maken met het internet. Het merk gebruikt het voor navigatie en het eerste jaar is deze helemaal gratis (daarna betaal je 169 euro per jaar. Toch is het volledig onnodig, want iedereen heeft wel een smartphone bij zich. Het was beter geweest als er een goede Bluetooth-verbinding is waardoor je jouw telefoonnavigatie gewoon op het stuur kan zien.

Maar goed, wat betaal je dan voor deze elektrische fiets? Je betaalt in de webshop 2.299 euro voor de tweewieler. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk voor Nederland extra verzendkosten moet betalen.

Dit zijn in mei 2023 de 5 beste opvouwbare elektrische fietsen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen